fredag 30 november 2007

Vilken eftermiddag! Trots att jag inte haft tillräckligt humör denna vecka så verkar energin till att fixa och trixa med hemmet aldrig ta slut och det borde jag väl ge mig själv credit för?
For ner på stan en sväng för att möta upp en barndomskompis som var i stan för lite julshopping med sin mor, köpte julklapp till lillebror (Armani Code) och vin/sprit på boa. Sen styrdes kosan mot sopsortering för att bli av med papper, plast, burkar och flaskor. Därefter vidare mot Ica Kvantum där jag blev två tunga kassar rikare och en massa pengar fattigare :) Enda anledningen till att jag åkte bort dit (ligger på en liten avkrok från mig) var att jag skulle köpa hårfärg. Vad tror ni att jag glömde? Haha, jag har hjärnan under armen ibland!

Det blev sen middag här idag, sambon blev kvar på jobbet för att fixa med skotern så jag tog mig en välbehövlig tupplur på soffan innan han kom hem och vi satte igång med käket. Två underbara saker hände ikväll:
* Musik är godis för öronen och att höra Marie Picasso och Amanda Jenssen fullständigt krossa allt motstånd (dvs stackars Andreas) var helt fantastiskt. Jag grät. Oh yeah, I did. Jeff Buckleys gamla låt får håret att resa sig på armarna och Picassos version av Whitney Hustons låt gjorde att jag rös ända upp i hårbotten.


* Jag lyckades med glöggen på första försöket och är så nöjd att jag kommer att somna med ett stort leende på läpparna. Det finns nog en framtid i köket för mig ändå :) Enligt sambon har mina matkunskaper ökat så pass att jag snart är i klass med min mor. Och han älskar mammas mat så det måste vara en fin komplimang. Nu är det julsnapsen kvar, den ska dra i en vecka.


Å jag vill ha Jill Johnsons nya cd i julklapp. Hon var gäst på RixMorgonzoo häromdagen och gjorde en fantastisk liveversion av Jolene, den gamla klassikern. Hennes nya cd innehåller som tidigare mycket countrymusik och denna gång är det en del covers med.
Magknip AB. Dags att ligga i fosterställning och dra täcket över huvudet. Får sova så länge jag vill imorrn, ingen klocka att ställa. Himmelskt!
Nu är december här!!

Snö snö älskade snö

Minst 1 decimeter vacker vit snö låg som ett täcke på bilen imorse. Jag suckade inte, jag kände inte "å herregud vad jobbigt", jag tog tag i spaden och skottade fram bilen, borstade bort all snö och skrapade bort lite is som bildats på rutan. Mössan värmde öronen och jag blev sådär härligt lagom varm av att få bort snön. Nu är det advent och snön sprider ett skönt ljus i en annars så mörk stad.




I eftermiddag är det tänkt att jag ska åka och handla lite inför helgen. Det blir både mat och dryck, för ikväll vankas det hemgjord vinglögg till Idol och Heroes. Jag ska även ge mig i kast med att provbaka lite julgodis till glöggkvällen och till julafton; hallonkola, saffranspraliner, mintkola och daim.

Snart: adventsfrukost!

torsdag 29 november 2007

Det har legat en grå dimma över november som jag alltid tyckt är den tråkigaste månaden på året. Det är mörkt, ruggigt, kalt och...mörkt. Nu när jag äntligen ser slutet passar jag på att städa bort den ordentligt.
* Dammat ytor
* Dammsugit
* Tvättat sofftyg
* Bytt sängkläder
* Städat klädkammaren
* Satt upp julgardiner
* Ställt upp adventsstakarna
* Satt fram röda ljus
* Planterat amaryllisen

Det som är kvar nu är att skura badrummet och dammsuga nere. Lite bakvänt blir det men sambon har inte haft möjlighet och mina händer tillåter verkligen inte diskhandskar och disktrasa just nu. Huvva. Det är julfest på lördag och då vill jag inte var illröd om händerna!

Energin på träningsfronten har varit otroligt låg den här veckan, förutom i måndags då. Mår lite halvdåligt utan orsak och är på risigt humör titt som tätt. När jag är less då städar jag så det kommer ju något gott ur det :)

Var på IKEA igår och shoppade lite nya ljus och smågrejer till hemmet. Jag är ute efter dekoration till ljus, ni vet sådana där som man kan vira om blockljus så de ser lite finare ut. Jag hittade inga så jag får leta vidare på Lagerhaus imorrn. Däremot hittade jag örhängen och armband till julfesten på Glitter. Jag hade först tänkt köpa en röd top att ha till min svarta kjol men så insåg jag att det hänger ju en jättefin svart klänning i min garderob som jag kan ha mitt röda skärp till, svarta ribbade strumpbyxor och svarta stövlar. Det blev ju jättebra! Imorgon ska jag nog köpa en mörk hårfärg och fixa själv, jag vill verkligen inte lägga pengar på frisörbesök denna månad. Hoppas det blir bra och att jag blir nöjd..

onsdag 28 november 2007

Pustar ut

Har just varit till läkaren och mina värsta farhågor blev ej besannade så nu kan jag pusta ut! Snacka om att hjärnspöken kan sätta griller i huvudet på en människa och jag är ju redan rätt ångestfylld så jag behövde knappast detta som grädde på moset.

Här på jobbet sätts det upp ljusstakar till höger och vänster, inga av dem får tändas än naturligtvis men på fredag då vi har adventsfika på morgonen då tänds alla stakarna och sprider mysigt ljus i korridorerna. Jag ska ta mig an hemmet idag och imorgon, dammsuga, tvätta sängkläder, tvätta sofftyg, sätta upp julgardiner, pynta med ljusstakar, småljus och småtomtar. Julen är den absolut bästa högtiden på året och passerar mig knappast obemärkt förbi då jag firar jul från första advent. Passande att vi ska på julshow med julbord på lördag så jag får en ordentlig rivstart :)

tisdag 27 november 2007

Nyårslöften

Yepp, that's right! Det är dags att börja fila på nyårslöften redan nu för att vara förberedd inför 2008. Ett nyårslöfte är så lätt att lova och så svårt att hålla, därför är det extra viktigt att ha realistiska och nåbara mål. År efter år hör man människor som säger "jag ska sluta äta godis" eller "jag ska gå ner i vikt". Många bryter dessa löften men det är också många som har viljan och karaktären att klara av att hålla dem.

Jag har funderat länge och väl på hur jag ska lägga upp träningen nästa år. Hela hösten har jag flitigt tränat på gymmet men nu börjar jag ärligt talat tröttna på den träningsformen. Den blir ensidig hur mycket jag än varierar övningarna, byter ut cross trainern mot löpbandet osv. Det är mycket därför jag tränar hemma nu, stairmastern har liksom fått nytt liv. Jag är rädd att jag ska gå tillbaka till att bli en soffpotatis om jag säger upp bekantskapen med Friskis så jag måste i sånt fall hitta nya träningsformer. Vinterns träning kan därför se ut såhär:
  • Längdskidåkning
  • Stairmaster
  • Power walks

Högst troligt kommer jag köpa ett kort på Friskis ändå och träna styrka där för jag vet att jag behöver det. Jag måste hitta mig en ny träningskompis som kan sporra mig lika mycket som min gamla gjorde. Hon kommer nog inte träna så ofta nu när de köpt hus utanför stan..

måndag 26 november 2007

Det blev bara bättre!

Redan imorse hade jag ställt in hjärnan på ett riktigt fullblodigt mördarpass med mjölksyra och svettningar ner på ländryggen. Jag flexade ut tidigare för att säkerställa planen och åkte hem med siktet inställt på sextio minuters flåsande på the Stairmaster. Sextio minuter är allt jag klarat av tidigare så jag tänkte att jag kan väl klå det med några minuter.
Efter hundratjugo minuter - alltså två timmar, klev jag av. Jag tyckte att det hade gått skitbra, jag var genomblöt i svett på varenda liten fläck av kroppen och adrenalinet bara pumpade i ådrorna. Då slog den till, den där jäävla mjölksyran. Benen är stumma som timmerstockar, jag har tömt alla energidepåer som helst och kroppen känns som om den blivit överkörd av en ångvält. Jag snabbade mig att göra nyttig fläskpannkaka med massor av grahamsmjöl och grejer i, slängde in den i ugnen och hoppade in i duschen. Energin var verkligen låg så när sambon kom hem satt jag i skräddarställning på golvet och blåste håret :)

Tyvärr började jag må sjukt illa när vi skulle till att äta så jag fick knappt i mig något. Nu ska jag lägga mig i soffan och njuta av kvällen, läsa min bok och ta in att jag faktiskt klarade av hundratjugo minuter på Stairmastern :)

(det är inte konstigt att jag kallar den där "stairmastern" för mördarmaskinen när jag berättar för folk vad det är jag tränar på)

Underbar måndag finnes!

Att vakna en måndag och veta att den ska bli himmelskt bra, kan det finnas en bättre känsla? Om veckan börjar bra så kan fortsättningen knappast bli sämre eller?
Jag och min sambo har väldigt olika dygnscykler. Jag går gärna och lägger mig vid 23 för att läsa lite innan jag somnar och kliver sedan upp klockan 6, äter frukost och åker till jobbet där jag börjar klockan 7. Min sambo går och lägger sig vid 1 på nätterna, vaknar 7:30, tar en dusch och äter frukost på jobbet. Vi äter alltid middag ihop, det är liksom ”vår tid” på dygnet då vi har tid att sitta ner och gå igenom dagen tillsammans, göra upp planer och prata om allt. Våra middagar brukar ta minst 30 minuter men kan landa på en timma om vi har extra mycket att prata om. Vi äter väldigt långsamt bägge två, därav minimumtiden på 30 minuter.
För att komma till saken :) Imorse när jag vaknade hade hjärtat legat vaken sen klockan 3 och vridit och vänt på sig utan att kunna somna om. Han är annars helt väck och vaknar inte ens när jag kliver upp. Men eftersom han inte kunnat sova och var pigg som en lärka så tog han en dusch medan jag gjorde frukost och tände ljus. Vi hade tid att äta en långfrukost med gröt, knäckemacka med skinka, nybryggt té och ett litet glas juice. Och de fyra viktiga kuggarna som gör att jag vet att det här kommer att bli en härlig dag är:
* Vi vaknade samtidigt och hade tid att småsurra i sängen innan vi klev upp
* Medan jag plattade håret stod han och sjöng i duschen
* När jag skulle duka fram frukost låg en lapp på bordet där det stod ”Bullarna var jättegoda. Puss puss. Ha en bra dag” som var menad att jag skulle se när jag åt frukost imorse medan han sov :)
* Vi fick en mysig start på dagen!

Frukost: 1 port fibergröt m lingonsylt och mjölk, 1 knäckemacka med smör och skinka, 1 kopp te och 1 dl färskpressad juice
Mellis: 1 mjukis m ost och en kopp jordgubbste
Lunch: Kycklingsallad med sambal badjak-sås
Mellis: Banan, mjölk
Middag: Några tuggor fläskpannkaka med sylt

söndag 25 november 2007

Helgen

Det har varit en otroligt avstressande helg med mycket skratt, god mat, härligt julbak och även en och annan skada. Nu är jag tillbaka hemma i trygga vrån och inväntar arbetsveckan med lite små-ångest.



Vi kom till Uppsala i fredags, åt supergod och stark thaisoppa med vitlöksbröd och fick en underbar nyhet!!! Vi såg "The Hostel" och kurade ihop oss iförda pyjamas och raggsockar och myste under täcket. I lördags sov vi länge länge, åt en stadig grötfrukost och åkte sen ner till Solna och Sturebadet. Där började vi med träning (cardio 20 min löpning intervall + styrketräning), åt en hälsosallad (godaste ever), och bastade, duschade, peelade kroppen och mådde bara så bra! Poolen var lite för kall för oss så vi badade aldrig.

På kvällen åt vi stark kycklinggryta och bakade daim och knäck. Sen såg vi "Nina Frisk" under varsitt täcke. Usel film, härligt sällskap.



Idag har vi bakat hela dagen












Tåget gick 15:09 så då var tjejhelgen över. Vi tackar för denna gång och ser framemot nästa, då är vi förhoppningsvis i ett nyinköpt hus!

Uppföljning vecka 47
Jag hade som plan/mål att träna 4 pass och det blev också så. Lördagens träning var väldigt intensiv med många nya övningar eftersom jag befann mig på ett helt nytt gym. Jag hade mycket energi på löpbandet och kände även att jag kunde ta i som aldrig förr när jag tränade.
Det blev mest armövningar, främst biceps men även triceps på låda. Uahh! vilken pärs. Men jag börjar ana muskler där under fettet :)

Idag har jag sjuuuuk träningsvärk. Men det är ju den allra allra bästa värken!


Plan vecka 48

Pass: Minst 5 st
Ska öka konditionsgraden nu, det måste bli lite effektiv fettförbränning för att kistan ska skjunka. Ingen hade anmält sig frivillig till att bli min coach så jag fortsätter harva på och hoppas att jag ska lyckas själv då!

fredag 23 november 2007

H.J.Ä.L.P

Det var snö och halt när jag for till jobbet imorse, mörkret blev liksom lite mjukare och rundare och kändes mer trevligt. Att sopa av bilen och skrapa rutor blir en slags terapi för mig på morgonen, då jobbar jag med mig själv och min mörkerrädsla. Och med armmusklerna förstås :) Det tar på när isen är så tjock att det bildats två lager på rutorna. I sådana situationer är jag knappast miljövän då jag först sätter igång bilen för att varmköra den.

Jag behöver hjälp, all den hjälp jag kan få av alla er hjälpsamma bloggläsare. Jag behöver fler infallsvinklar när det gäller träning och mat. Jag vill veta vad jag bör äta när jag tränar, hur jag ska lägga upp en ”matdag” och vilka som är de bästa och nyttigaste rätterna att inmundiga. Någon av er som känner sig extra fiffig och har lust att vara min personliga coach ett tag framöver och peppa mig extra, hjälpa mig med veckoscheman för mat och träning - för någonstans vet jag att jag behöver en triggare som kan fråga mig hur det går, vilka resultat jag vill komma fram till och vilka resultat jag faktiskt når? Är ni intresserade av detta så maila mig gärna på erika_wiberg@hotmail.com. Självklart kommer det att utgå någon form av kompensation för detta om arbetet utförs väl :)
Jag MÅSTE komma vidare med det här, min vilja är så stark och önskan om en trimmad kropp så stor att jag vägrar lägga av bara för att jag inte har den rätta insikten om hur kost och träning bör kombineras på bästa sätt. Karaktären sätter ofta käppar i hjulet på mig och då behöver jag en stöttepelare som kan staga upp mig när jag är på väg att falla. Som sagt: alla tips och mail behövs!

torsdag 22 november 2007

Kroppsuppfostran

Det här med att slopa kolhydraterna det var ett dumt infall av mig. Svårt, dumt, elakt mot min kropp och alldeles fördärvande. Att inte få potatis, pasta, bulgur, quinoa eller annat till middagen är ett straff som jag inte tänker utsätta mig för. Jag har väl aldrig varit så svag, irriterad och allmänt tråkig som dessa dagar. Äh, jag struntar i det. Alltid lär man sig något. När jag för något år sen var med i viktklubb gick jag ner fint i vikt och fick en trimmad kropp på köpet (ja alltså jag tränade ju naturligtvis :) och då åt jag kolisar så det ska gå denna gång med!
Min kropp vill ha det, den är uppfostrad till att äta gott och allsidigt och det ska den få fortsätta med. Det här med uppfostran är ju viktigt - inte för lösa tyglar och inte för strama heller. Lagom är bäst.

Vet ni?! Jag hatar jeans. Hata är ett starkt ord men det är faktum. Kan faktiskt inte minnas någongång i hela mitt liv som jag satt på mig extraskinnet och tyckt att det har varit bekvämt. Jag har mest använt det för att alla andra gör det och för att mysbyxor inte är så jädra snyggt att jobba i! Aldrig någonsin har jag hittat de perfekta jeansen med lagom midjehöjd, bra längd och fin passform. Antingen är de för låga så stjärtskåran syns och magen trillar över (inte om man är vrålsmal men något av dem ramlar alltid fram, har du någonsin sett en smal fjortis i tighta jeans utan att också se stringkanten? Näe, just det) eller så är de för höga så linningen ligger och skaver mot naveln eller så är de för långa så man får vika dem eftersom gå till skräddaren för att sy upp kostar för mycket. Alltid är det något. Mina baggybyxor är de enda par jag älskar men de är ju knappast ett extraskinn och heller inte något man ser "propert klädd" ut i heller. Jag kanske ska bli skräddare i min fortsatta karriär? Eller bli rik och ha råd med en :)

Jag vaknade imorse av att huden stramade igen. Det syns inte mycket tack och lov men känslan räcker bra. Kliat upp ett mindre sår i armvecket så träna är inte att tänka på, halsen är ilsket röd på sina ställen men håret döljer det bra. Skoven kommer för ofta, jag måste börja sola.

onsdag 21 november 2007

Visualisering

Det är kallt och biter rejält i kinderna idag så det vore skönt med lite snö som isolerar kylan! Jag älskar snö, den får mig att må bra i vintermörkret. Snön lyser upp omgivningarna och piggar upp sinnet, sen finns det så många aktiviteter man kan göra i snö som jag längtar till. Att tidningen ”Åka skidor” kommer varje månad gör det inte lättare för mig :)

Notering för dagen blev -0,6 kg på vågen. Nu börjar det märkas lite att jag äter bra och nyttig mat och att jag kan hålla sockersuget på ett bra avstånd. Tack och lov är modet så fint att man liksom kan gömma magen under en snyggt bylsig tröja eller klänning och kofta utan att för den skull se tjock ut. Härligt!
Jag slår ännu ett slag för benvärmarna, dessa underbara ting som är så snygga och får hela kroppen att blir varm.

Det blir en bra dag idag, det har jag bestämt. Får så galet mycket bra inspiration från alla möjliga här på bloggarna. MsFatso har inspirerat mig till ett bra ”underbar-dag-tänk” så det anammar jag rakt av. Energin jag har idag övergår mitt förstånd eftersom jag var så trött igår kväll men varje dag är en ny utmaning!
I eftermiddag ska jag se till att varenda cell, varenda fiber i kroppen vet var de är stationerade. Varje millimeter av kroppen ska vara våt av svett och hjärnan ska vara tom på tankar. Enda fokus efter träningen ska vara duschen och middagen, allt annat ska jag ha lämnat någonstans på vägen. Ska försöka lägga upp en bild på näthinnan där jag springer i ett vackert vinterlandskap och ser solen skina på den gristrande vita snön, det är frostigt i luften men lätt att andas. Jag kan naturligtvis springa i bara shorts och t-shirt för det är ju min dröm och där är allt möjligt. Där kan man kombinera ihop allt som är bra!

Igår hittade jag en bild på mig själv från förra julen, 56 kilo lätt och långt guldblont hår. Det är inte så svårt att komma dit igen då jag endast behöver hjälp av viljan och karaktären. Håret vill jag spara ut igen för jag trivdes så bra när det gick precis vid axlarna.
Mer hjälp på vägen är visualiseringen, att jag kan föreställa mig hur jag når målet. Det blir en intressant fortsättning på min resa det här :)

Frukost: 1 portion fiberhavregrynsgröt med lingonsylt och mjölk
Mellis: 1 mjukis med skinka och 1 kopp te
Lunch: Lite fläsklägg och rotmos (uuuääää), massa sallad och vatten
Mellis: Yoghurt
Middag: Stekt wokkött med grönsakslåda (ugnsstekta morötter, palsternacka, röd paprika och squash), vatten

tisdag 20 november 2007

Omkullvälta planer

Uppdaterad 19:36
Det blev en lång och stärkande power walk med Camilla. Vi försökte gå i skogen men jag bangade till slut så vi höll oss i bostadsområden. Är skönt trött nu, lite småfrusen som jag ska råda bot på med hjälp av vetevärmaren. Det har varit en jobbig dag eftersom jag dragit ner rejält på kolhydraterna och varken lunchen eller middagen tilltalade mig alls. Lunchen åt jag i mässen och den var alldeles för stark. Middagen lagade jag själv men lättkorv är som att tugga på gummi. Usch, det blir ingen vana att äta det kan jag lova :)
Nu ska jag läsa andras bloggar och se vad de pysslat med idag!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ibland slår tröttheten till som en hårt slag i bakhuvudet på mig och då finns det ingenting jag kan göra för att hindra och mota bort den. Som igår när jag planerat så fint och funderat ut precis hur jag skulle lägga upp kvällen, då somnade jag bort från alltihop. Jag tränade pilates enligt plan och efter middagen skulle jag läsa bok en stund innan jag hoppade upp på trampmaskinen som står under sängen och samlar damm. Dags att skura av den en gång för alla! Jag hann nog inte mer än några rader så sov jag, minns knappt att jag somnade. Vaknade några timmar senare helt slut. Tröttheten tog över handen och styrde alla planer över bord. Så kan det gå! Jag lät mig inte nedslås av det utan tar nya tag idag – det får inte bli någon vana bara.

Fick en anonym kommentar i föregående inlägg gällande maten igår. Jag har ju som bekant bestämt mig för att äta mer kolhydrater på förmiddagen och skära ner på den biten på eftermiddagen. Gårdagen blev absolut inte vad jag tänkt, jag åt för lite lunch vilket gjorde att jag åt en yoghurt till mellis då det inte finns så mycket annat nyttigt att köpa här på jobbet. Väl hemma hade sambon tagit med sig lådan jag tänkte äta till middag så det enda alternativet som återstod var gröt då allt annat var fruset och hade tagit för lång tid att tillaga. Orken fanns inte. Ni har säkert haft sådana dagar ni med va?
Sen resonerar jag som så att det var hundra gånger bättre att jag åt fullkornsgröt till middag än en hamburgare, pizza eller annan snabbmat. Det blir inte alltid som jag tänkt mig.
Uppmaning: Om du ej är inloggad och lämnar en anonym kommentar, skriv gärna under med ditt namn så jag vet att du kan stå för din kommentar.

Frukost: ½ dl fiberhavregrynsgröt m. sylt och mjölk, 1 skiva rågbröd med skinka, ½ kopp te
Mellis: 1 banan och 1 skorpa
Lunch: Kebab med sallad och vitlökssås, vatten
Mellis: 1 clementin
Middag: Stekt slantad lättkorv med sås på krossade tomater, scharlottenlök, vitpeppar, svartpeppar och salt, sallad, vatten

måndag 19 november 2007

Variation förnöjer

Uppdaterad 22:59
Har bakat bröd till imorgon och tagit en dusch så nu sitter jag i pyjamas och är på väg att släcka ner här. Skönt att måndagen är slut för överlag är det faktiskt ingen bra dag. Första dagen på veckan, en massa "måsten" och press och stress. Jag körde pilates för att lugna själen för det är så vårdande :)
-------------------------------------------------------------------------------------
Som utlovat och planerat så åt jag lite mer frukost imorse än jag brukar för att se om det kan ge förändrat resultat. Jag ska äta mer protein och mindre kolhydrater den här veckan så långt det är möjligt. Eftersom jag aldrig har matlåda med mig till jobbet så är det svårt att påverka de dagar det serveras tex. pasta med sås men rätten är aldrig ”tvådelad” utan såsen ligger med makaronerna eller spaghettin. Jag har läst att det är bättre att äta kolhydraterna tidigt på dagen för att dra ner på intaget framåt eftermiddagen och äta mer protein då, vilken devis jag nu kommer att gå efter. Vi får se om det kan ge något resultat eller om jag fortsätter på samma platå, då måste jag sätta på mig boxarhandskarna och ge mig in i en rejäl fight.

Dagen bjuder inte på så många överraskningar alls faktiskt. Nu såhär efter budget och bokslut är det rätt lugnt och då passar jag på att jobba undan sådant som blivit liggande.

Frukost: ½ dl fullkornsgröt m. lingonsylt och mjölk, 1 knäckis med skinka och tomat, 1 dl färskpressad juice
Mellis: 1 mjukis med leverpastej, 1 kopp jordgubbste
Lunch: Makaroner med ost- och skinksås, massor med majs och broccoli, vatten
Mellis: 1 jordgubbsyoghurt, 1 skorpa, skogsbärste
Middag: Lite gröt, sylt och mjölk samt en knäckemacka

söndag 18 november 2007

Föräldrar is the shit!

Måndag morgon - fredag kväll, det sammanfattar tempot på mina veckor ganska bra. Jag hinner liksom knappt stanna upp och fatta att det är helg förrän den är över, ändå njuter jag av alla sekunder som finns men lik förbaskat så är det måndag innan jag hunnit blinka.
Vi har haft mina föräldrar på besök två dagar och det var jättemysigt. Igår gick vi länge länge på stan, mamma och jag sprang i butiker och letade kläder, vantar och skor. Det blev en kjol och en kofta till mig och sen köpte mamma och pappa en tröja till mig som jag "önskade i julklapp", så den får jag använda efter jul då :) De hade varit på IKEA innan de kom till oss och tjuvshoppat lite, en jättesöt tröja hade mams fått tag i. Efter stan åkte vi hem och provsmakade årgångsglöggen Blossa 07. MUMS! Vi åt citronkyckling med pasta och pesto, drack gott vin och myste på utan bara den. Såg fotbollen och Sverige förlorade ju, men kvällen var så mysig så det gjorde inget.
Idag åt vi långfrukost bestående av den sedvanliga gröten, en kopp rykande hett té, hembakt bröd med skinka och pepparsalami, knäckebröd med skinka och tomat samt en halv clementin.
Vädret var underbart, strålande sol från en klarblå himmel så vi tog en rejält lång promenad på 1 timma och 50 minuter, helt fantastiskt!! Knäppte kort med mammas mobil så jag ska lägga upp dem så snart hon mms:at dem till mig. Sol, snö, vacker natur och härligt sällskap - kan man begära mer?
Eftermiddagen bjöd på lasagne och sen for de. Separationsångest AB, huvva. Vi bor på tok för långt ifrån varandra för spontanbesök, det gör ont i hjärtat på mig...

Planen för vecka 46 var
Gympass: Minst 4 st
Konditionsträning utöver gym: Minst 3 ggr
Ett gymbesök och 6 promenader, jag är ändå nöjd med veckan då jag varit bortrest men tagit mig tid att promma och få nytt syre till lungorna.

Vecka 47
Såhär ser träningsplaneringen ut för veckan:
Pass: Minst 4 st

Har lagt om planeringen för träningen då jag ibland tränar hemma, ibland på Friskis. Det blir så konstigt att skriva "gympass" och "konditionspass" eftersom jag oftast tränar kondition på gym :)

Fick massa bra tips på omläggning av kost vid träning så jag förändrar kosten denna veckan så kanske jag kan kliva av platån sen! Redovisar kosten per dag nu när jag kan blogga igen!

fredag 16 november 2007

Städning, Idol och fredagsmys

Så var det fredag igen, konstigt för mig som varit på kurs två dagar - jag hade ju onsdag idag :)
Har storstädat lägenheten inför mamma och pappas besök imorgon, eller storstädat kanske var att ta i - det behöver vi sällan göra - men dammsugat och skrubbat badrummet har vi gjort i alla fall. Det blir shopping på hög nivå imorrn, hoppas jag får tag på snygga vinterskor. Åh det ska bli så mysigt att få rå dem igen. Köpte årgångsglöggen idag så vi ska provsmaka den och mysa till det, äta god middag och bara surra.

Nu är det Idol som gäller någon timme framåt!

torsdag 15 november 2007

Vilsen själ

Äntligen hemma i hemmets trygga vrå! Har haft två otroligt givande dagar i storstan med varierande intryck. Gårdagen började 4.55 med att taxin hämtade mig och körde mig till tåget. Jag hade bokat en första klass biljett där frukost ingår så jag somnade nästan direkt efter tågets avgång i väntan på frullen. När klockan var 7.15 började magen säga till och jag hade fortfarande inte sett skymten av någon frukost så jag frågade tågvärdinnan om jag missat den. Nehejdå, min snälla resebyrå hade bokat en biljett utan frukost till mig. Mäh, så snopet eftersom jag specifikt sagt till dem att det skulle ingå. Well, det var ju ingen fara eftersom det fanns en bistrovagn där jag köpte mig en yoghurt, en grov macka med smör och tog en kaffe till.
När jag sen klev av tåget skulle jag ta en taxi till Östermalm där kursen hölls. Kön till taxistationen var lååång både utanför centralen och vid Arlanda Expressen och eftersom tidsfristen var sådär 25 minuter så kastade jag mig ner i tunnelbanan och hoppade på ett mot Ropsten. Vid första hållplatsen tömde de hela tåget för att det var något fel så jag kutade upp för trapporna (nu var klockan 8.57 och kursen började 9.00) och in på Coop för att fråga var gatan jag skulle till låg. Just i denna stund kände jag "shit, nu får jag mens". Fick en vägbeskrivning till gatan, gick/sprang så fort jag kunde med en enda tanke i huvudet "jag måste på toa". När jag väl kom fram till kurslokalen låg den 9 trappor ner i ett mysigt hus men kapprummet var beläget direkt innanför dörren och i samma rum där alla satt och hade börjat kursen, så det var knappast läge för mig att gå på toa så alla fick vänta ännu längre. En timma och ett toabesök senare kunde hjärtat sluta slå.
Trots detta var mitt humör hela tiden på topp. Hur kunde detta komma sig? :)

Kursen var otroligt inspirerande, de blandade tyngre ämnen som bokslut med andra ämnen som stresshantering - vilket är ett lätt ämne men med tung innebörd. Man hann liksom aldrig känna efter om man var trött eller hungrig eller seg. Dagen bara rullade på i raskt tempo. Och det bjöds på såå god mat, igår fick vi kall pepparlax med potatissallad och en rejäl grönsallad. Idag var det kycklingsallad och en stor grönsallad till det.
Efter kursen igår var jag ner på stan och handlade, fick tag på en massa roliga saker. Efter 3 timmar var benen trötta så då åt jag lite rostbiff med sallad på hotellet och godis :( Imorse efter frukost gick jag bort till kurslokalen, en promenad på ca 30 minuter i raskt tempo. Hann faktiskt även gå från kurslokalen till tåget också, så allt som allt har jag prommat i raskt takt 1 timma idag. Däremot har jag ätit både godis och två kakor och klarade inte alls att stå emot suget när jag var borta. Jag skulle aldrig kunna ha ett jobb där jag reser mycket, usch vad fet jag skulle vara!

Känner mig lite vilsen i mitt tänk ang kost och träning. Jag har ju fått in så himla bra rutiner men med maten går det ont. Jag går liksom inte ner i vikt. Unnar jag mig för mycket på helgerna? Äter jag fel på veckorna? Jag vill inte skära ner på kolhydraterna sådär jättemycket... Kan jag få lite tips av er? Jag kommer liksom inte vidare.. måste få lite fler infallsvinklar..
Det är jobbigt när man springer i samma spår hela tiden utan att ta sig ur, det är ju meningen att jag ska komma någon vart!! Såhär äter jag en vanlig dag:

06:30 ½ dl fiberhavregryn som blandas med 1 dl vatten. 1-2 msk lingonsylt, 1,5 dl mjölk.
09:00 1 mjuk smörgås och en kopp te
12:00 Lunch från matsalen (olika rätter varje dag, två att välja mellan) och oftast eller nästan alltid 2 normalstora potatisar. Äter alltid halva tallriken sallad och vatten till maten. Aldrig en smörgås
14:00 En eller två clementiner, en kopp te
17:30 - 18:30 Middag någonstans där emellan
21:00 Kvällsmål om jag är hunrig. Då kan det bli en knäckemacka och en kopp te.

Tränar gör jag oftast 16:30 - 17:30, sen äter jag middag.
Vad gör jag för fel?
På helgen blir det mycket av det goda och kanske för mycket då...

tisdag 13 november 2007

HUA!

Å jag då mitt klantarsle - jag vaknade med massa prickar i armvecken och helt svintorra händer vilket för er som inte vet är bland den värsta känslan man kan ha. Böjer jag fingrarna spricker de och det gör såå ont! En dag som denna skulle jag inte ens önska min värsta fiende en dusch, så jag får slå på pilatesdvd:n och träna till avkopplande musik. Får ta å smörja på med massa kortison sen, såhär kan vi ju inte ha det! Illa illa och jag som ska på kurs med Kurt imorrn och vill vara snygg och ha en bra "eksem-dag" eftersom jag efteråt ska springa på stan och posera i olika provhytter. Bildbevis kommer på torsdagkväll, var så säker :)











Fast humöret är på topp och snön faller utanför fönstret och jag blir varm i hela kroppen. Vintern är bra härlig, julen är på intåg och livet bara skiner mot mig!




Å några timmar senare med pms-symptom kan jag tillägga att det inte blev någon pilates. Jag surade ihop - pms i mitt fall är snabbt kommet, snabbt förgånget - totalt och låg med vetevärmare på magen och tyckte så synd om mig själv att jag inte ens orkade laga middag. Det här verkar bli en bra vecka ur mat och träningssynpunkt. NOT!
Jag vet vad ni tänker: jaha, och hur fan ska hon gå ner i vikt när hon ligger som en latmask på soffan och stoppar i sig onyttigheter? Vart tog hennes karaktär vägen? Det är väl bara att ta sig i kragen? Kombinationen av en dålig eksemdag och pms gör att jag kan ramla ner i "jag-tycker-så-fruktansvärt-synd-om-mig-själv-så-jag-är-patetisk-träsket" och det gjorde jag idag. Bättre upp imorrn brudar :)


Imorgon är jag i vår underbart vackra hufvudstad och får mig en dos av Stockholms-puls. Det finns bara ett ord för vad jag känner inför resan: Tok-förväntan.
Jag har laddat med en sånhär som jag köpte idag, eftersom den gamla lämnade in totalt.
Efter Desperate Housewifes ska jag ladda den med lite extra musik. Den gamla var på 256 kb och den här har 1 gb. Så nu får jag plats med massor av favoritmusik. Det finns radio på den också, sweet.

Vi ses igen på torsdag!

måndag 12 november 2007

ABC

Uppdaterad 21:48
Under dagen har jag varit hög på energi och det är en helt fantastisk känsla att bara få vara glad och le åt ingenting. Jag var snabb till gymmet och längtade efter att få träna skiten ur kroppen rent ut sagt. Körde stenhårt intervallpass på löpbandet i 30 minuter där jag varvade löpning med toksnabba powerwalks à 1 minut. Löpningsintevallerna var allt från 5 minuter till 2,5 men jag höjde intensiteten och sprang på hastighet 10 km/h istället för 8,8 km/h. Sen hoppade jag hopprep i 5 minuter, körde ryggpressen tills jag flåsade av utmattning och tog mig igenom 120 värkande sit ups. Avslutade med en powerwalk på 10 minuter, hastighet 7,2 för att få genomströmmning av alla muskler efter den korta styrketräningen med förhoppningen att träningsvärken ska lägga sig till imorgon.
Dagens mat:
Frukost: ½ dl fil, smörgås
Mellis: Mjukis och te
Lunch: Pastarätt med massa grönsaker, vatten
Mellis: Jordgubbsyoghurt
Middag: 60 g:s hemmagjord hamburgare, inget tillbehör

A som i AJ!!!
Visst har jag förstått att pilates är en bra träningsform men herre-min-gud och hans skapare, moster och faster vad jag har träningsvärk idag, på de mest konstiga och märkliga ställen som finns. Vad sägs om i revbenen, längs sidorna av magen och i bak i ländryggen? Huga, det är en annorlunda och nästan obehaglig värk som pilates framkallas, speciellt eftersom jag inte visste hur jag skulle stretcha och ens om jag behövde göra det. Det bevisar bara att pilates gör underverk för kroppen och jag kommer definitivt att fortsätta!

B som i Boll
Jag har länge gått runt och känt mig som en fet-tjock rund boll. Den känslan har släppt nu, jag börjar trivas med att fettet försvinner undan för undan och att kroppen formas till ett snyggare jag. Bara som en sån sak att byxorna jag hade på mig förra veckan sitter mycket bättre redan idag gör att jag hoppar och tjuter av glädje. Jag finner en lycka i att klä mig fint för att gå till jobbet och jag behöver inte längre dölja mig under lager av tjocka tröjor och koftor. Det är ok att ha en tight tröja utan att magen väller över på bredden och längden, åt norr och syd. Nu gäller det att hitta balansen mellan denna bra känsla och viljan att fortsätta, men jag tvivlar inte en sekund på att jag kommer att återgå till ett försoffat liv igen, så bra som jag mår av min träning. Något jag passar mig för att göra är att jämföra mig med andra som tränar mycket mer än vad jag gör, eftersom jag är galen tävlingsmänniska. Nu har jag hittat det bästa träningssättet för mig och är otroligt nöjd över vad min kropp orkar prestera och kommer pressa mig ytterligare och öka träningsdosen när jag känner att jag är redo.

C som i cirkulation
Jag ser till att varje dag öka cirkulationen i kroppen genom att hålla igång med träning och mycket värme däremellan. Att benvärmare är mode passar mig jättebra som ofta fryser om benen men älskar att gå i kortare byxor/cityshorts/kjol på vintern. Genom att ha raggisar eller benvärmare i stövlarna håller jag benen varma och på så vis fryser jag inte heller om resten av kroppen.

Det är en underbar dag idag! Jag vaknade med ett leende på läpparna trots den ohyggliga träningsvärken och har gått omkring som en solstråle hela förmiddagen. Fick en kommentar nyss ”börjar veckan såhär kommer den bli toppen” och hon menade även för sin egen skull. Kul att höra att man sprider sin glädje!

söndag 11 november 2007

Veckan som gått och veckan som kommer

Uppföljning vecka 45

Jag är superdupernöjd med höjdarveckan som gått, träningen går som smort och jag känner att energin jag hämtar ur den är oövervinnerlig just nu. Mitt humör kan bara beskrivas med ett enda ord: toppen! Målet med veckan var:
Gympass: Minst 3 st
Konditionsträning utöver gym: Minst 2 ggr
Jag fick ihop 5 träningspass, fyra på gymmet och ett hemma samt två riktigt svettiga powerwalks.
Totalt antal tränade minuter kondition: 300 minuter
Hädanefter när jag följer upp veckan så kommer jag inte skriva samman alla träningspass då de finns specificerade i de dagliga inläggen och i vänstra kolumnen. Jag blev inspirerad av Sofie att lägga upp hela månadens träning och så fick det bli.
Maten har gått bra, vi har ätit nyttig korvstroganoff, torsk i ugn, lax i ugn och rester. Lite godis har det blivit men jag är livsnjutare och äter det bara på helgen, annars är det ingen mening för äter jag det jämnt blir det knappast samma njutning! Maten har också fått en helt annan innebörd i mitt liv, tidigare kunde jag stundtals tycka att mat är ett nödvändigt ont man kan peta i sig för att man behöver men nu smakar ju allt såååå mycket och fler än jag verkar upptäcka detta :) Nu rustar jag för en ny vecka och längtar som en galning att få svettas och få endorfin- och adrenalinkickar. Mest av allt hoppas jag att humöret landar på en jämnare nivå veckan som kommer och att inga störningsmoment kommer ivägen för den oövervinnerlighet jag känner just nu :)

Planering vecka 46

Eftersom förra veckan blev så bra så vill jag inte att kommande vecka ska bli sämre. Målet är att skrapa ihop fler tränade minuter och få upp flåset ännu mer. Jag kommer att befinna mig i vackra hufvudstaden onsdag - torsdag men det hindrar mig inte från att träna. Det finns ett gym och en relax på hotellet där jag ska bo som måste utforskas!

Gympass: Minst 4 st
Konditionsträning utöver gym: Minst 3 ggr

Träningen förläggs till måndag, tisdag, onsdag, fredag och söndag. Torsdag blir vilodag då jag måste ta mig hem från Stockholm och på lördag kommer föräldrarna på besök så då blir det långprommis istället för gym.

I veckan äter vi:
* Spaghetti och köttfärssås
* Ugnsbakad fisk
* Grönsakslåda med kyckling i stark sås

Två dagar är jag borta från hemmet och ska på bästa möjliga sätt kunna äta god och nyttig mat!

Träningsformer

När jag vaknade imorse snöade det ute och verkar ha gjort det hela natten, så istället för den bruna gräsmattan finns där nu ett vitt täcke av snö. Härligt!
Efter frukost körde jag ett pass pilates, det är en väldigt avstressande och njutningsfull träning. Pilates bygger på fem grundprinciper som är nödvändiga för samtliga övningar. Fundamentet för dessa principer är tekniken att dra in magen och spänna bäckenbotten. Ju bättre magens djupa muskulatur fungerar, desto bättre fungerar musklerna kring ryggraden och omvänt. Man ska alltså komma ihåg att spänna bäckenbottnen i alla övningarna. Det ska ske precis innan man drar in magen. Den här träningsformen gör att kroppen blir smidigare och mer balanserad samt att man får bra träning för olika muskelgrupper men handlar lika mycket om tankekraft. Man kan genom pilates träna upp musklerna att bli längre och på det viset blir också kroppen smidig. Så nu lägger jag in ett pilatespass i veckan utöver alla andra pass för att få en smidigare kropp. Jag kände varenda muskel i kroppen, speciellt under ben- och magövningarna.

Har precis kommit in från en härlig vinterpowerwalk på 40 minuter. Det är stor skillnad mellan att gå snabbt på barmark mot att gå i snö, speciellt om den är lite hal och blöt. Snacka om att spänna varenda muskel i hela kroppen!

Dessa träningsformer ligger på min topplista:

  1. Konditionsträning
    Denna träningsform måste jag dela in i fyra olika moment då jag alltid ser till att variera cardio.

    Löpbandet
    Det är en enklare form av löpning som utförs på detta band då jag inte drabbas av vind, kyla, nederbörd eller ojämn terräng. Bandet går av sig självt och hjälper mig framåt vilket gör att jag kan öka intensiteten om jag vill ha ut mer av träningen. Ofta kör jag intervaller på bandet för att kunna prestera max när jag väl springer och ta ut allt jag har. När jag bara springer blir det i en jämn takt utan ruscher och jag ledsnar fort på den ensidiga formen av löpning.

    Cross trainer
    Underbar maskin som kombinerar träning av flås, arm- och benmuskler. Detta är en bra träning för mig som snart ska ut i skidspåret och bör vara förberedd med teknik och funktion eftersom jag är lite halvnovis på längdskidor. Den här sortens träning bränner många kalorier och man kan med fördel variera motståndet för att intervallträna även här.

    Stepmaskinen
    Här jobbar jag inte lika mycket med flåset, utan mer med benmusklerna. Jag får kontakt med vader- stjärt- och framsida/baksida lår på denna maskin och låter fettförbränningsprogrammet göra sitt till. Att samtidigt släppa handtagen och jobba med armarna stabiliserar bålen och låter magmusklerna jobba samtidigt.

    Promenader
    Min kyrka och mitt andrum. När jag promenerar rensar jag automatiskt huvudet på alla jobbiga tankar, drömmer mig bort och kan planera, filosofera och bara njuta av lugnet och vår vackra natur. Hur mycket jag än älskar Friskis och deras ultimata träningsmaskiner så kan inget slå de härliga promenaderna. Det är även ett perfekt sätt att umgås på, både med sina vänner, sin familj och sin sambo.

  2. Styrketräning
    Denna form av träning ger bra hållning, en stark och stabil kropp som håller bacillerna borta från mig och rent generellt en bättre hälsa. Det är trivsamt att veta att jag klarar långa uppförsbackar med hjälp av vältränade ben, jag kan bära tunga kartonger utan att vika ryggen ur led för att armarna tränats upp och jag ser inte längre ut som den hösäck jag en gång var med min taskiga hållning. Till och med när jag sitter i soffan är jag mer uppsträckt än jag varit förut. När jag tränar styrka får jag jobba med hela kroppen för att få till den utdelning jag vill ha och det är otroligt fysiskt krävande vilket passar mig bra.

  3. Utförsåkning/Längdskidåkning
    För att kunna få till en perfekt skiddag behövs, förutom bra väderförhållanden vilket man inte kan påverka och ett bra underlag, starka ben. När jag åker carving måste jag vara så pass stark att jag kan trycka ifrån när jag ska svänga utan att få mjölksyra i mitten av backen. När jag närmar mig slutet och känner hur det börjar köra i benen, det är då jag får en rejäl endorfinkick och sitter som på nålar i liften upp till nästa åk. Dessa underbara sittliftar gör att jag hinner återhämta benen mellan varje åk och kan därmed köra bättre för varje gång.
    När jag ska börja ge mig ut i skidspåren behöver jag även där starka ben och armar vilket jag får av styrketräningen. Här kan jag kombinera kondition, styrketräning och naturupplevelser i samma paket.
    Skidåkning är den ultimata vintersporten för kropp och själ!

  4. Skoter
    Behöver jag säga mer? Jag och sambon brukar dra på oss skoteroverallerna och åka iväg på en långtur när snön lagt sig. Bäst är det när det kommit nysnö på skaren så man kan surfa lätt, åka ut på en lägda eller en myr och snurra i djupsnön. Det tar otroligt på armmusklerna att bemästra en tung skoter

lördag 10 november 2007

Dagens inköp






Jag shoppade i liten skala idag och sparar en hel del till onsdag då jag lugnt kan gå runt och titta på allt fint som finns i Stockholms butiker. Där är utbudet större och att shoppa i hufvudstaden är väldigt mysigt tycker jag. Det här är jag ute efter att hitta:
  • Tjocka ribbade strumpbyxor/tights

  • Kjol

  • Vinterskor
  • Kofta
Jag sparade in flera tusenlappar häromdagen när jag insåg att jag inte behöver köpa någon ny vinterjacka utan det räcker med en kemtvätt så är den som ny. Härligt, då kan jag lägga de pengarna på annat :)

Lite bilder på dagens inköp:


Bandana som värmer huvudet i vinter








Mössa som ska värma huvudet...









Benvärmare (fast gräddvita) att ha under stövlarna

Manifestation

Underbara, vackra, kalla, frostiga, halkiga lördag! Sov länge, tog en power walk direkt från sängen och duschade sen hett för att få upp ångan inför dagen. Jag och hjärtat åt brunch och sen begav jag mig ner på stan....

...sådär, då har vi stått på torget med plakat i händerna och lyssnat på politiker, företagare och andra personer som engagerar sig i att stoppa den eventuella nedläggningen av fabriken. Kall som attan tog jag mig sen en härlig shoppingtur. Jag har en mysig julkänsla i kroppen så jag passade på att utnyttja den och köpa lite klappar. I år blir det mycket hemmagjort att lägga i paketen. Till mamma och pappa ska jag göra egen glögg så jag köpte en jättefin karaff med kork på Verner&Verner, de kommer även få egenhändigt kryddad snaps och köpt glögg (Blossas 5-pack årgångsglögg). Som ni märker så älskar vi glögg :)
Något annat som jag fullkomligt älskar är modet just nu. Det är vackert och mysigt och ett riktigt vintermode. Jag kommer att njuta varje gång jag får dra på mig tjocka tights, sätta på mig raggsockar - med eller utan fot -, en lång klänning eller en tunika och en varm kofta över samt ett par snygga stövlar. Trivs så bra i att klä upp mig men samtidigt känna mig bekväm! I veckan när jag åker på kurs i Stockholm ska jag passa på att bunkra upp med klänningar och varma tröjor till vinter.

Nattuggla

Jag har svårt att lägga mig tidigt på fredagar och eftersom jag vet att jag i princip kan sova hur länge jag vill dagen därpå så blir det automatiskt att jag sitter uppe och ugglar längre än vanligt. Efter träningen i eftermiddags somnade jag som en stock i soffan och vaknade inte förrän 1½ timma senare med dregel på hela kudden och kinden men var varm i kroppen och kände ett behagligt lugn. Vi käkade och gick igenom allt som försiggår i vårt liv just nu - lite virvelvindkarusell runt om oss som inte verkar ta slut - med Idol på i bakgrunden. Såg en film som precis tog slut och jag sörjer att det inte verkar bli fler.

Har ni inte sett den, gör det. Den var spännande och väldigt annorlunda men jag som är ett stort Beck-fan kanske inte är den bästa att fråga egentligen :)

Det börjar bli dags att krypa till kojs faktiskt. Väderutsikterna för morgondagen ser goda ut. Det är stor manifestation på torget för att försöka stoppa nedläggningen av fabriken där jag jobbar, så jag ska ner och bidra. Det är även ett ypperligt tillfälle för mig att gå på de olika sportbutikerna för att jämföra utbud och priser på längdskidsutrustningar. Jag har även lite smått och gott som jag måste köpa och eftersom jag sällan eller aldrig är på stan så passar jag på att göra alla ärenden på en gång.
Sov gott!

fredag 9 november 2007

Tunga kassar

Fredagar är good shit, då hinner jag med så mycket innan alla andra slutat jobbet och börjat köa till gymmet, mataffären, hem.. Jag har tränat, duschat, handlat, packat upp matvaror och träningskläder och klockan är bara fyra. Underbart.
Det blev ett styrkepass idag, hör och häpna. Det var full kontakt på alla reps. Biceps, triceps, bröst och mage - tungt som fan kändes det men det är underbart! Såg en helt annan tjej i spegeln idag med, helt plötsligt såg jag inte sådär fet-tjock ut som jag känt mig på senaste tiden. Kanske har det gett lite resultat att vila från styrkepassen för att köra mer kondition istället, jag har ju som sagt lätt att bygga muskler och det vill jag inte göra av befintlig kropp utan jag vill vara smal och tränad.

Ska lägga mig i soffan med en god bok och slappna av nu, kanske sova en stund och ta in lugnet. Nu är det fredag och hela helgen ligger framför mig. Underbart.

Dagens träning:


  • Cardio: 10 min intervall löpband + 5 min SM

  • Biceps: 3*10 12,5 kg skivstång + 3*20 med två 6 kg fria vikter

  • Triceps: 2*15 22,5 kg

  • Rygg: 2*15 45 kg

  • Mage: 70 situps

torsdag 8 november 2007

Vintersporter

Någon mer än jag som är barnsligt förtjust i vintern? Jag längtar så tills den första hållbara snön faller, ni vet den som ligger kvar och bildar ett vackert vitt täcke över hela staden och som skapar ljus i vardagen, som gör att jag kan ta långa promenader utan att bli mörkrädd och som även skapar möjligheter för alla möjliga sportsliga aktiviteter. Det finns en uppsjö av roliga saker att pyssla med på vintern. Man kan åka pulka, kälke eller stjärtlapp. Att packa en stor och härlig matsäck och dra iväg med skotern till ett vindskydd vid en sjö är underbart och lockar så.

Vinternjutning för mig är att vakna tidigt en morgon i en fjällstuga, kliva upp och dra undan gardinen och se den vackra blå himlen och solen som reflekteras i snön, att få äta en stadig frukost iförd snyggaste understället och de varma sköna raggsockarna, packa på sig ordentligt med kläder för att sedan köpa liftkort, ta kabinen upp på toppen och kasta sig ut för backen. Vi försöker komma iväg till fjällen varje år, några gånger åtminstone. Det är ju trots allt inte mer än 20 mil till Vemdalen där backarna är otroligt bra och där 6-stolsliften gjorde under för liftköerna. I januari åker jag och mina tjejkompisar till Åre över en weekend och det ska bli underbart!

Den här vintern ska jag utnyttja snön bättre än jag gjorde förra året och verkligen njuta av alla timmar jag tänker lägga ner i längdskidspåret.

Att efter en kall och solig vinterdag komma in och sätta sig vid brasan med en varm kopp glögg är något av det härligaste som finns!






Vilodag AB

Jag kände redan imorse att benen inte riktigt ville vara med. Benhinnorna sa ifrån och egentligen stod det nog vila i pannan på mig, så jag följde kroppen signaler och hoppade träning idag. Varför sitter jag då här med dåligt samvete? Borde jag inte bara njuta av den enda träningsfria dag jag har denna veckan? Jag har inte legat på latsidan direkt så varför denna känsla? Hm. Laddar inför imorgon redan nu men måste kolla av med vädret om det tänker bli promm-sol eller om jag kryper in på Friskis.

Frukost: Mjölk och två mjukmackor
Mellis: Två clementiner och cashewnötter
Lunch: Sallad och vindruvor
Mellis: Bär
Middag: Uteblev helt

Det har varit en jättekonstig dag ur matsynpunk men jag mår inte helt hundra efter gårdagen och då blir det lätt så för mig. Imorrn satsar jag hårt, tur att det var en vilodag ändå eftersom jag knappast pallat träna på så lite energi.

Oops, nu är det tredje gången skärmen lägger av och blir vit. Innebär det att jag måste köpa ny??

En berg- och dalbana är inte plan…

Today is a new day!
Jag vet inte vart jag ska börja, tankarna och fantasierna når oanade höjder just nu. Att träna har blivit som ett gift för mig och jag hade planerat att vila idag men hela kroppen skriker efter att få motionera. I vilken form vet jag inte, benen är rätt möra efter gårdagens pass så jag borde egentligen kunna ligga hemma i soffan ikväll med gott samvete men vet inte om det kommer att gå!
Jag ligger i startgroparna för planeringen av klassikern jag ska göra nästa år. Alldeles snart måste det finnas ett par längdskidor med tillhörande bindningar, pjäxor och stavar hemma hos mig för att jag ska kunna fixa etapp 1. Har kikat runt lite på nätet och det verkar som att Stadium tillhandahåller de bästa skidorna så jag ska göra ett besök där i veckan. Nu får snön ta och komma så jag kan börja öva!! CT:n får så länge vara ett komplement tills det vita landat på marken.

Jag har ju gjort en av etapperna förut och det var en av de mysigaste höstnaturupplevelser jag varit med om. Hoppas på samma tur med vädret nästa år. Har en liten idé om att utmana kära mor att också delta, men ska jag ge henne det i julklapp eller ska jag ställa frågan nu så hon också har möjlighet att träna lite?

onsdag 7 november 2007

Inre kaos

Avslutningen på den här dagen blev bara skit skit skit. Samlar jag alla mina tårar i en bägare så rinner det över. Sitter här och gråter och tackar er sååå mycket för era fina och peppande kommentarer som jag suger i mig likt pappret suger i sig salta tårar. Jag pallar inte att vara jätteglad, energisk och alla till lags varje dag, det slår tillbaka på mig - det har kvällen bevisat.
Jag borde veta bättre och lära mig av olika situationer. Alla människor är inte perfekta och jag kommer aldrig bli det. Jag kan bara förbättras och det jobbar jag på. Synd att det alltid den man älskar mest som berättar vad det är man måste ändra när man själv inte ser det.
Imorgon vill jag vara glad, känna mig smal och tycka att livet är underbart. Idag vill jag bara sova bort allt.

Träningen gick jättebra och hela kroppen känns tokmör just nu. Jag har, som jag berättat tidigare, något problem med mina benhinnor. De är rätt känsliga och jobbar jag för mycket mot hårt underlag med fel skor så blir det knas. Jag vilar imorgon och ser fram emot en lång power walk på fredag istället. Det blir säkert ett skönt slut på arbetsveckan så jag får rensa tankarna och knyta ihop säcken.

Dagens träning:
  • Cardio: 15 min SM + 10 min CT + 25 min löpband
  • Rygg: 2* 15 40 kg

Skenet bedrar

Det finns en sak i min närhet som jag har ett oerhört invecklat förhållande till. När jag vill bli glad gör den mig ledsen och vår relation är otroligt komplicerad då jag egentligen inte vill ha den i mitt hem. Jag pratar naturligtvis om vågen! När jag tror att det går åt rätt håll och känner på kropp och kläder att nu jädrar har det hänt grejer – då kommer kallduschen. Jag tror inte mina ögon när jag kliver upp på den där vita, lilla fula saken och siffrorna lyser mot mig så jag blir tvungen att sätta på mig solbrillor för att klara av att se vad de visar. Hur i hela fridens namn kan jag ha gått upp i vikt när jag lagt bort all skräpmat och kämpar friskt mot mitt sockerbehov? Jag tappar ju helt tron på att det här ska funka och vill helst av allt bara gå hem och dra något gammalt över mig. Hur ska jag komma ur det här nu då? Vägrar redovisa vad och hur mycket men va faan! Kan det vara en sådan enkel anledning som att det tar tid att bli av med fläsket och de små irriterande fettcellerna, att det inte är gjort på en svinblink? Jag började ju förra måndagen och Rom byggdes inte på en dag, så snabbare än så kommer inte min kropp att förändras. Vågar inte ens plocka fram måttbandet, det visar nog + 112 cm just nu. Huvva.

Frukost: Fullkornsgröt med sylt och mjölk ( i ren protest hoppade jag över mackan i tron att den kan bidra till att jag blir fet av att banta)
Mellis: Mjukis och te
Lunch: Köttfärsbiff med potatis och jättemycket sallad, några vindruvor
Mellis: Jordgubbsyoghurt och några cashewnötter
Middag: Ugnsbakad lax med citron/dill/tomat och potatis
Kvällsmål: Pistagenötter

tisdag 6 november 2007

Ett annat slags beroende

Underbar känsla när man förutspått en jobbig vecka med besvärande eksem vilka tar en snabb vändning tillbaka in i kroppen och tillåter mig göra precis som jag brukar när jag inte har skov.
Kan inte annat än att knäböja och tillbe högre makter att de ska hålla sig borta nu. Kanske måste jag sola solarium i vinter för att hålla dem i schack, lite halvtungt att inte kunna träna pga dem. Well, allt går bara man vill!

Jag är beroende - av musik. Och av youtube. Där hittar jag nya och underbara låtar lite titt som tätt. Är det inte låtar så är det roliga klipp som förgyller dagen. Ni har väl inte missat lilla 6-åriga Connie som sjöng i Britain's got talent? Fick ståpäls och tårar i ögonen när hon sjöng Over the rainbow.

När jag tränar måste jag ha någon slags musik för att fixa passet. Ett halsband jag använt rätt länge har lämnat spår i form av ett litet sår på halsen och när jag har mp3:n där så skaver det som attan. När svetten rinner ner i såret blir det än värre så jag har de senaste veckorna lämnat den hemma och lyssnat på musiken de spelar i gymmet på Friskis. Där blandas det friskt och när en hårdrockslåt precis taggat igång mig kommer Jill Johnsons Kärleken är. Imorgon gör jag ett test med mp3 och hoppas att den ska sporra mig genom ett galet roligt pass! Vart gör ni av mp3 när ni tränar? Jag brukar peta ner den i sporttoppen eftersom den annars hänger och slänger. Det skulle finnas en hake på baksidan av den så jag kunde sätta den på brallorna. Kanske ska uppgradera mig och köpa en mer avancerad än den Clas Ohlson-modell jag har idag :)
Ett axplock av det som spelas i mp3 just nu:
* Christian Kjellvander - Allelujah
* Therapy - Diane
* Rihanna - Umbrella
* Takida - Curly Sue
* Sofia Karlsson - Flickan och kråkan
* Tom McRae - Dose me up
* R.E.M - Leave
* HIM - Join me in death

En saalig blandning men ack så underbar. När jag tröttnar på den lugna musiken byter jag den till pumpande discomusik. Lika ljuvlig!

Förresten, torsken såg otroligt aptitlig ut och blev smarrig as hell! Yammie, den blir det fler gånger!

Att planera sin vardag

Niklas Strömstedt sjunger att visheten kommer med åren och jag är benägen att hålla med. Var dag upptäcker jag nya saker om mig själv och blir lika glad för minsta lilla upptäckt. Som det här med kontrollbehovet till exempel, år efter år har jag sagt att jag ogillar att bryta mönster och vissa rutiner för att jag trivs som det är. Detta har ju sin grund i mitt kontrollbehov över mig själv och mitt liv. Jag måste göra på ett visst sätt för att det ska kännas rätt och för att jag ska slippa tappa kontrollen. Jag har höga krav på mig själv och misslyckas jag med det jag företagit mig blir jag väldigt besviken på mig själv. Samtidigt har jag rätt taskigt självförtroende men tycker ändå att självkänslan är bra. Efter att ha läst ”Självkänsla nu” försöker jag bygga upp mitt självförtroende och öka självkänslan. Jag har i hela mitt liv varit medelmåttigt ångestbenägen och en riktig tänkare men i takt med att jag ökat träningsdosen och infört god och hälsosam mat så verkar dessa tankar hålla sig på behörigt avstånd.

Jag gillar att planera, det ska jag inte sticka under stol med. Att varje söndag få sätta sig ner och planera veckans inköp, fundera ut veckomenyn och ungefärlig träningsdos är lycka för mig. När veckomenyn är lagd har jag ändå rätt att free-styla lite. Idag blir det en variant på det jag hade tänkt att vi skulle äta, bara det att jag gör maten i ugnen istället för på spisen och med andra kryddor. Om det blir en lyckad torskrätt så kommer receptet ikväll!

Frukost: Fullkornsgröt m sylt och mjölk, knäckis med smör, skinka och tomat, juice
Mellis: Mjukis med te
Lunch: Banan, ett kokt ägg, majs, gurka och tomat, vatten
Mellis: Yoghurt, skorpa med fruktmarmelad utan socker
Middag: Torsk i ugn med potatis, osaltade cashewnötter
Kvällsmål: Lite glass

Lunchen blev väldigt tunn idag, maten smakade inte alls så det blev lite lättare ersättning istället tyvärr. Har varit hungrig hela dagen men inte haft någon matlust så jag åt jättelite även till middag. Hoppas det går över.
Dagens träning:
  • Medelpass + 10 min intervall löpband

måndag 5 november 2007

Fit for life

När vi kom hem igår så hade pappa förvarnat mig om att det var mycket post i brevlådan (de hade varit förbi och lagt ett brev där tidigare på dagen). Imorse öppnade jag ett av det tjockaste breven och där låg de - rutinen och karaktären. Äntligen har de kommit!! Äntligen har jag fått utdelning för all slit och möda jag lagt ner de två senaste månaderna, nu betalar det sig! Hela dagen idag har jag gått omkring med ett fånigt leende på läpparna. Imorse kom jag även på att jag inte åt godis på hela dagen igår trots att det var helg, ett argument jag ofta brukar använda för att "unna" mig. Idag har jag avstått både från efterrätt som serverades i mässen och de pepparkakor som mina kollegor friskt åt av på fikarasten. Nöjd och glad for jag och tränade direkt efter jobbet. Vilken styrka och energi! Jag vet inte vart jag hämtade den ifrån med det gick som en dans - visst det var svinjobbigt och otroligt kämpigt bitvis men jag fixade det.
Efter den senaste tidens stiltje på vågen så har jag kommit fram till att släppa lite av styrketräningen till förmån för pulshöjande konditionsträning varvat med pass. Det är enklare för mig att gå ner i vikt om jag lägger om kosten och kör cardio istället för styrketräning, då jag har lätt för att bygga muskler. Jag är inte ute efter att få muskulösa armar i den size armarna är i nu, jag vill ju att de ska krympa och sen bli tonade och fina. Lite fel upplägg där alltså..

Denna vecka är det öppet hus på Friskis här i stan så jag ska boka in mig på Puls/medel på onsdag och testa det. Jag har bara köpt ett gymkort för den här terminen men tycker jag att passen ger mig något så är det definitivt värt att lägga lite mer pengar på ett kombinerat kort som ger mig rätt till både gym och jympa.

Frukost: Fullkornsgröt m sylt och mjölk, 1 knäckis med skinka och tomat
Mellis: 1 mjukis och te
Lunch: Blodpudding med bacon och majs, vatten, några vindruvor
Mellis: Jordgubbsyoghurt och clementin
Middag: Korvstroganoff med spaghetti

Dagens träning:
  • Cardio: 15 min SM + 20 min CT + 16 min löpband intervall
    Total förbränning: 415 kcal
  • Mage: 50 situps

Ah, vilken skön trötthet som infinner sig efter träning. Nu såhär 4 timmar senare är jag redo för sängen och kommer förmodligen sova jätteskönt. Benen är lagom möra men tyvärr spränger huvudet - vilket oftast beror på för litet vattenintag i samband med träning. Ändå slukade jag hela flaskan. Imorrn får jag sörpla i mig två då, trots att jag blir så himla illamående och tung i magen. Well, vill man vara fit får man lida pin :)
Nu: plocka ur diskmaskinen och hänga tvätt. Sen hägrar sköna bingen!!

Planering vecka 45

Äntligen har jag kommit igång på allvar. Nu har träningen gått som smort i över två månader ochdet känns i både kropp och själ. Själen mår definitivt bättre än vad kroppen gör och därför blir det tuffare tag nu framöver. Godis är ett minne blott på veckorna, jag har inte druckit oboy på en vecka och den här veckan ska jag kunna klämma in fler träningar än förra veckan eftersom vi jobbar 5 dagar och ska vara hemma i helgen.

Gympass: Minst 3 st
Konditionsträning utöver gym: Minst 2 ggr

Denna vecka äter vi:
* Korvstroganoff med pasta
* Torskgryta med pressad potatis
* Lasagne
* Kyckling med grönsaker – såklart
* Laxgratäng - Lax med västerbottenost och potatismos

Uppföljning vecka 44

Jag är otroligt nöjd med veckan då det mesta gått enligt planerna.
Vi åt god och nyttig mat alla dagar utom lördag då potatisgratängen innehöll grädde. Annars blev det kycklingsallad, kyckling med ugnsgrönsaker, tacopaj, lamm med grönsakslåda, tacos, tjälknöl med potatisgratäng och lax med potatis och romsås. Jag har vräkt på grönsaker till varje måltid och har väl aldrig njutit så mycket av maten någongång som nu när godiset inte är det primära längre. Sen förra måndagen håller jag ett visst godisförbud, med undantag för helgen, och det går ypperligt. I fredags och i lördags slank det ner snacks men imorse kom jag på att: WOW, jag åt INGET godis igår (söndag) och jag tänkte inte ens på det. Jag hade faktiskt inte godissug för fem öre och när vi var och handlade kunde jag trava förbi godishyllan utan att ens stanna och titta på sötsakerna. Vilken bedrift!!
Det blev även lite fika i helgen men som sagt, jag tänker inte slopa allt för då blir det galenskap den dagen förbudet upphävs. I know myself…

Det blev tyvärr bara en träning men ett hårt träningspass är bättre än inget alls. Jag har även promenerat i den härligt friska luften och varit ute mer än jag brukar. Att åka pulka med en 3½-åring är jobbigare än man tror :)

Måndag: Promenad 45 min
Tisdag: Vila
Onsdag: Cardio 10 min löpband + 10 min CT + 10 min SM + 15 min löpband intervall, biceps/triceps, mage
Torsdag: Vila
Fredag: Promenad 1 h
Lördag: Promnad 1 h
Söndag: Promenad 30 min

+ en massa pulkaåkning!

söndag 4 november 2007

Avresedag

Jag hade ställt klockan på 9 men efter att ha sovit minst 10 timmar de två senaste nätterna så vaknade jag redan kvart i 9 och klev upp. Vi gick nästan direkt ut i snön och tog med oss de två barnen på kälke/pulka och det blev ett fasligt liv i backen! Efter att det ena barnets pappa sträckte ryggen promenerade vi den lååånga backen ner till sjön för att han skulle få röra igång ryggen och mjuka upp den lite. Hundarna var också med, de busade och hoppade efter snöbollarna som vi kastade.
Nu har glada gänget från Stockholm åkt hem, dvs sambons syster med familj. Vi ses igen till jul då vi alla är långlediga, härligt det ska bli!! Vi äter middag om en halvtimma, tar en dusch och åker sedan hemöver vi med. Helgen går alldeles för fort.

Frukost: Te, knäckis med smör, skinka och gurka, ½ apelsin
Lunch: Skaldjurspaj, lite tjälknöl med potatisgratäng och sallad
Mellis: Kaffe, kaka, te och en apelsin
Middag; Lax au four med potatis, romsås och sallad

För er som läser så ser det naturligtvis ut som att jag är värsta fikamonstret som vräker i mig godis, chips och fikabröd. För mig själv ser jag att jag har dragit ner väldigt mycket på det onyttiga. Då kan ni ju bara tänka er hur mycket jag åt innan!!
Nu stundar en ny vecka med nya utmaningar och så fort jag kommer hem ikväll ska jag sammanfatta veckan som gått och lägga upp nya mål med kommande vecka.

lördag 3 november 2007

Alla helgons dag

När jag slog upp mina blå imorse och drog upp rullgardinen hade det trista höstlandskapet med sina fallna löv satt på sig en vacker vinterskrud. Det var ett tätt snöfall, så vi gick fort ut i friska luften efter frukost. Jag körde pulkan uppför backen och Klara åkte nerför, så nog blev det styrketräning idag allt :) I eftermiddag har våra vänner varit på besök med sin lilla son på 1½ år och deras hund. Här i huset bor också en hund så ni kan ju tänka er vilket liv det blev med två galna hundar och två småbarn som lekte och stojade!

Alldeles strax blir det skaldjurspaj och öl till förrätt och tjälknöl med potatisgratäng och rödvin till efterrrätt. Vi ska se filmen "Shooter" ikväll och mysa vid brasan. Jag vill inte ens tänka på att det är måndag snart....

Frukost: Fullkornsgröt m lingonsylt och mjölk, kambröd med smör och skinka, thé
Mellis: Clementin
Lunch: Lamm med grekisk grönsakslåda
Mellis: Kaffe med kladdkaka
Middag: Skaldjurspaj och tjälknöl med potatisgratäng
Kväll: Lite snacks

fredag 2 november 2007

Långhelg

Jag befinner mig just nu mitt i idyllen i norra Jämtland, långt från avgaser och fabriker, långt från vardagsstressen och pressen. Här får man verkligen tid att andas, koppla av och vara ledig. Vi kom igår kväll lagom till middagen och vad står på bordet? Jo, vår absoluta favoriträtt: lamm med grönsakslåda (aubergin, paprika, squash och lök i citronmarinad). Vi åt gott och drack ett glas rödvin, surrade och skrattade. Inatt har jag sovit som ett barn, la mig elva igår och vaknade halv tio imorse. Efter frukosten tog vi en promenad i skogen, solen sken från en klarblå himmel och luften var sådär härligt krispig. Vi tände ljus på gravarna och gick sen hem för att äta lunch. Jag har läst ungefär 6 böcker för lilla prinsessan som är 3½ år och babblar konstant :) Nu väntar en lång och skön eftermiddag! Ska läsa bok, vila, se lite på teve och bara vara.
Trots att vi är lediga så har vi ändå kvar rutinerna för frukost, lunch, mellis och middag och det känns jättebra. Annars blir det lätt så att man äter frukost, fikar något på eftermiddagen och äter sen middag. No good!

Trevlig helg på er alla!

Frukost: Fullkornsgröt m. lingonsylt och mjölk, kambröd m smör och skinka, knäckis med smör, skinka, tomat och gurka
Mellis: Clementin
Lunch: Våfflor med sylt och lite grädde
Mellis: Clementin
Middag: Tacos
Kvällen: Lite godis och lite chips

torsdag 1 november 2007

November

Oktober månad är nu passé och vi blickar ut över november med varm rygg och halsduken i högsta hugg.


Matmässigt blev oktober lite av en katastrof eftersom jag ramlade tillbaka med full kraft i godisträsket, unnade mig både på veckorna och på helgerna. Duktigt planerade jag veckorna med diverse nyttiga maträtter men vissa dagar hamnade pizza och hamburgare (köpt) på tallriken och det var inte riktigt meningen. Däremot mellan dessa onyttigheter så har vi ätit en massa god nyttig mat.
Viktmässigt har skräpmat och snask gjort att vågen skenat åt fel håll. Eller skenat var väl att ta i, men meningen är att den ska peka nedåt – inte uppåt. Det är dock aldrig för sent att komma tillbaka, en berg- och dalbana har ju som bekant inte bara uppförsbackar.
Träningsmässigt har månaden varit på topp! Jag har presterat som aldrig förr, njutit av passen och fått kontakt med musklerna. En wake-up call gjorde att jag förändrade övningarna och har nu kunnat öka vikterna ännu mer. Enda stället man uppskattar en viktökning :) Totalt blev det 27 träningspass denna månaden så nu ska jag försöka toppa detta med 30 i november, får se hur det går. Tyvärr är det så himla mörkt när jag kommer hem från jobbet så en eftermiddagspromenad är för mig omöjligt om jag inte får med mig någon. Är sjukt mörkrädd pga allt konstigt som händer i samhället och vill ogärna röra mig ute efter mörkrets inbrott utan sällskap. Är även lite rädd med sällskap…

Mål för november:



  • Godisfria veckor

  • Träna minst 3 ggr i veckan

  • Minst 2 konditionspass i veckan utöver gymträningen där kondition är ett naturligt inslag.

  • Äta nyttigt

  • Minska på kolhydraterna

  • Minska minst 1 kilo i vikt

November ska bli ett frosseri i grönsaker och goda frukter, var så säker! Jag känner att energin är på topp och ser fram emot en ny månad med allt vad det innebär. Ingenting kan stoppa min framtidsvision och jag känner att jag kan hämta styrkan i mina mål. Bloggen är ett utmärkt forum för mig att dokumentera mina prestationer och får mig att vilja redovisa mina resultat varje dag. Jag vill kunna se när det gått bra och när det gått dåligt och det allra bästa är ju naturligtvis all feedback från er läsare!!!

Frukost: Fullkornsgröt m. lingonsylt och mjölk
Mellis: 1 mjuis med thé
Lunch: Spaghetti med köttfärssås
Mellis: Clementin, bulle, banan
Middag: Lamm med grekisk grönsakslåda
Kvällsmål: Apelsinklyftor med mascarponekräm