torsdag 31 januari 2008

Låsning

Det var toppenmysigt igår!
Först var vi på Spa och bubblade i 40-gradigt vatten. Gissa om jag njöt…
Efter den avkopplingen gick vi vidare till en restaurang där vi åt en utsökt trerättersmiddag och jagtog ett glas rött till maten (vilket räckte till både förrätt, huvudrätt och efterrätt). Åt lamm, min absoluta favvis och det var så bra och mört, god smak och fina tillbehör att jag blev alldeles till mig i trasorna :)

I eftermiddag ska jag iväg till massören och få ordning på ryggen. Den är inte bra idag. Inatt vaknade jag av att höger axel hade låst sig och från en punkt vid vänster skulderblad strålar det ut till nacke/rygg/arm. Kan meddela att träning inte är att tänka på just nu.. Men motivationen finns här, den åker tunnelbana i systemet just nu så min förhoppning är att kunna träna imorrn eftermiddag *hoppas*

tisdag 29 januari 2008

Bristen gör mig galen

Är inte det här en träningsblogg? Jo det är det och då kan man ju undra vart sjutton promenaderna, styrketräningen, längdskidåkningen, löpningen och pilatespassen tagit vägen? De kommer! Jag har varit så upptagen att jag inte lyckats klämma in passen och när jag väl hade chansen snöade jag inne. Nu när jag är hemma så hade det väl varit toppen om jag hade betat av ett eller två pass på Friskis men se ryggen/nacken ställer till det rejält och jag kan faktiskt inte motivera mig till att lyfta tyngder med en vänster sida som stretar emot när jag vrider huvudet mer än 15 grader.

Här blev det hemmagjorda köttbullar med ugnspotatis, grönsaker och en yoghurtsås till middag, slurp! Hade i extra mycket persilja, favoritkryddan. Mmmm...

Imorgon ska vi på SPA och bubbla i poolen, jag tror det gör susen för nacken och ryggen så jag är redo för pass till veckoslutet. Det blir också ett restaurangbesök med grillmeny som slutet på kvällen vilket jag ser fram emot. Dock är det av en tråkig anledning, att en bra och nära kollega ska sluta. Men men, that's life.
Nu ska jag och hjärtegrynet umgås lite, har ju knappt sett skymten av honom på länge. Längtat längtat..

måndag 28 januari 2008

Åre 2008

Så var man då tillbaka i hemmets lugna vrå och har jobbat en dag sedan den sköna och mysiga Åre-resan. Det blir en stor omställning från att ha varit 7 tjejer som surrat konstant i 3½ dagar till att bara vara jag och hjärtat.
Vi har haft det jättebra, slappat på dagarna och dansat till långt in på natten. Det kom ½ meter snö på två dagar så jag kan lova att det inte var prioritet att gå ut när det blåste stormvindar och nederbörden kom liksom i sidled. Snöstorm tror jag det kallas :)
Jag fick även chansen att fördjupa en vänskap som är väldigt uppskattad. Har funnit en vän som delar mina åsikter och värderingar i livet vilket känns jätteskönt. Vi hade många långa diskussioner om både det ena och det andra, tror vi somnade 3:30 i lördags :)

Det blev nästan ingen motion alls förra veckan förutom den korta promenaden från lägenheten till Åre i fredags samt alla danspass. I lördagsnatt när jag kom hem var jag precis genomsvettig efter ett 2½ timmas konstant danspass bland fulla norrmänn på Bygget. Schalgermusik är good stuff för öronen!

Ska läsa igenom mina favoritbloggar nu och se vad ni har haft för er sen vi "sågs" sist :)

---------------------------------------------------------------------------------------------
Uppdaterad 22:39

Har sett "Irene Huss - tatuerad torso" - bra!
Tyvärr verkar jag ha en rejäl nackspärr på intåg, det var meningen att jag skulle promma efter jobbet men jag kunde inte ta djupa andetag för då högg det vid skulderbladet och ömmade i muskeln. Nu är hela halsen också öm och jag kan inte vrida huvudet åt vänster. Ålderskrämpor, kommer de när man fyllt 28 eller? :)

torsdag 24 januari 2008

Otäckt

Det är ingen bra dag att få en konstig känsla i kroppen. Jag har det idag. Yr utan att röra mig, matlusten är som försvunnen och magen känns allmänt skum. Är det vätskebrist? Är det synen som blivit sämre? Är jag sjuk? Har varit yr ett bra tag nu och har väl försökt tro att det beror på att jag dricker noll och ingenting, varken under dagen eller efter träning. Dumt, jag vet, men jag är aldrig törstig. Vilket gör att min andra teori om att jag skulle ha diabetes (hypokondrikern i mig vaknar och jobbar ihjäl sig sånahär dagar) faller rätt mycket eftersom de tydligaste tecknen på sjukdomen är att man blir mer törstig och därmed mer kissnödig. Skumt är det i alla fall.

Ska försöka fokusera tankarna på något annat nu när vi ska åka iväg istället än att stirra mig blind på vad det kan vara för fel på mig :)

onsdag 23 januari 2008

En timma kvar

23:55 är den magiska tiden jag alltid håller reda på när det är på min födelsedag. Mamma och pappa har år ut och år in sagt att "du är inte x år än, 23:55 inatt så fyller du :)". Om en timma slår klockan 23:55 och jag blir då 28 år.
Födelsedagen har varit helt underbar. Tack till alla er som grattat mig, det värmer verkligen. Sms:en har haglat in, jag har fått massor av inlägg på facebook och telefonsamtal. Min lilla prinsessa Klara 3 ½ år ringde och sjöng "ja må du leva" för mig, hurrade och berättade att hon minsann ritat en teckning till mig. Hon hade varit magsjuk och när jag frågade henne om hon var hemma och var sjuk fick jag till svar "jag har lite ont i maden, faktiskt". Gullgrynet kan inte säga G så det blir D och faktiskt finns med i varenda mening, annars kommer hon på sig själv och lägger till det. Sötast!

Ikväll har vi haft vänner här på fika, mycket surrande och skratt blev det. M & J som precis flyttat hit är så lättsamma och vi hade mycket att prata om!
Av gohjärtat fick jag en spa-dag på Södra Berget och av bästa vännens kille en kokbok och ett par "sexiga diskhandskar". Totally outstanding! En vinflaska och en after eight av M&J och av bästa vännerna en skön helg med film, shopping, restaurangbesök och show med Magnus Betnér. Helt fantastiskt och härligt att få ha sina nära vänner på fika när man fyller år.

Nu ska jag packa och sen försöka sova. Imorrn bär det av till Åre, så jag är tillbaka på söndagkväll i något risigare form :)

HIPP HIPP HURRA....



Vad är det för dag idag, vad är det för dag idag. Jo det är min födelsedag.

Hurra hurra hurra :)

Jag har alltid varit väldigt förtjust i födelsedagar - är väl en sucker på alla högtider man kan fira - men både min egen och andras. Att uppvakta människor som står mig nära på deras bemärkelsedagar är mysigt och fint. Idag är det min dag och jag ska göra den så bra jag bara kan. Jag började med att klä upp mig lite extra i tights, en lång grå kofta, stövlar och nystylat hår :)

Nu ska jag återgå till jobbet!

tisdag 22 januari 2008

Make-over

Vilken dag! Man behöver sånahär egokickar för att orka vidare när motivationen tryter och allt känns tungt, jobbigt och mörkt. Ja, vädret alltså :) Direkt efter jobbet eller ok, jag flexade ut tidigare för att få mer tid, så åkte jag till skönhetssalongen AB och fick lite behandling. Kom ut därifrån 2 timmar senare, 1100 kr fattigare men med ny hårfärg, ny frisyr och mörkare ögonbryn. Nöjd som attan och fin inför morgondagens födelsedag (hurra för mig) och för resan som går av stapeln på torsdag.














Mycket motion den här veckan har det varit ont om. Det får bli bättring men jag har verkligen inte haft tid och kommer inte ha det heller. Imorrn är det kalas här hemma, sen ska jag packa och på torsdag flexar jag någon timma tidigare för att åka. Ibland passar det bara inte tyvärr.

Dagens goda middag:

måndag 21 januari 2008

Nya vidder

En av de fina grejerna med att vi byter år, slipper mörka december och ramlar in på januari är att vi får fylla de där tomma sidorna i almanackan med en massa spännande, utmanande och roliga äventyr. Jag har redan nu tecknat in mig för en mindre klassiker, sportlovsledighet med tillhörande längdskidåkning och skotersafari, påskweekend med familj och vänner samt en sommarsemester. Vi har funderat länge, ända sen maj i förra året då vi insåg att vi var alldeles för sent ute för att ha chans att "välja" semesterläge. Idag gjorde vi så slag i saken. I sommar flyger vi hit:










Det blir ett skönt avbräck i vardagen, innan sista bokslutet ever på fabriken och innan vår långsemester tar fart. En romantisk vistelse på vår vackra ö kommer göra oss gott.








söndag 20 januari 2008

Mjölksyra långt ner i tårna

Det utlovades bra väder för söndagen så jag och sambon packade bilen och åkte tidigt tidigt till Vemdalsskalet. Solen sken, det var -5 grader och 130 cm snö. 130 centimeter! Fattar ni, det är typ 33 cm mindre än vad jag är lång :) Vi tog oss fort över till andra sidan, vilket vi alltid gör för där är det bäst backar, solen skiner hela dagen och det går att åka bra carving. Jag hade varit klok och tränade överkropp igår men löpningen satte definitivt sina spår så mjölksyran var påtaglig väldigt fort idag. Men det gjorde ingenting, för jag fick uppleva en av de bästa skiddagarna i mannaminne. Benträningen i höst har verkligen gett resultat, sambon berömde mig för min utveckling och jag kände själv att jag hade bättre tryck i benen än jag någonsin haft tidigare. Första åket var ett riktigt fiasko, en jädra engelsk brädåkare som inte hade uppsikt körde rakt in i mig så jag tumlade runt några varv i snön. Blir så trött på att folk inte har uppsikt i backen!! Well, sen gick det faktiskt som smort. Röda backar är inte min grej så vi höll oss i favvo-backen. 4 timmar skidåkande senare var det två trötta och slagna hjältar som packade in sig i bilen igen. Synd att det är så långt att åka, annars hade vi lätt åkt dit både 3 och fyra gånger i vinter. Men det blir säkert en repris i alla fall. Sambon är det allra allra bästa skidsällskapet :)
Jag bjuder på några bilder från vår härliga dag i vackra Vemdalen.













I liften på väg upp mot toppen





















Min P pausar i backen

























































Mätt och belåten efter en ordentligt sen middag ska jag nu ta en lång och varm dusch innan jag kryper ner under täcket och sammanfattar dagen med ett leende.

lördag 19 januari 2008

Nya förutsättningar

Jag hade faktiskt gruvat mig lite för första passet 2008 på Friskis. Om jag inte missminner mig så har jag här i bloggen skrivit att jag inte kommer att förnya gymkortet utan köra på "gratisträning" i form av stairmaster och skivstången vi har här hemma kombinerat med längdskidåkning. Ack så jag bedrog mig. Den vackra snö som föll i helgen har nästintill regnat bort och lämnat ett kall, hal isbana efter sig. Det är svårt att power walka utan att riskera livet (även med broddar) och stairmastern ger mig absolut inte lika mycket som ett löpband gör. Därför packade jag min väska och begav mig till gamla hemtama Friskis idag för att svettas lite. Började med uppvärmning på bandet med 20 minuters löpintervaller för att sedan övergå till ett tungt överkroppspass. Biceps, triceps, bröst och mage fick sig en rejäl omgång så armarna skakade när jag åkte hem. Jag valde att lägga på mer vikter och köra färre repetioner eftersom jag vet att jag orkar det nu, jag känner hur musklerna svarar bättre och hur svetten forsar när jag får ta i som hårdast. Det är skönt, gör ont och är härligt på samma gång.

Klantskallen hade däremot glömt handduken så jag fick blåsa mig torr med hårblåsen :) Haha, måste ha sett mycket rolig ut! Tur att jag var ensam som halkade runt i omklädningsrummet efteråt.
Nu har jag bestämt mig att det ändå får bli ett gymkort. Kommer det snö så kommer jag att ägna längdskidorna mer tid men jag vill inte känna mig inlåst utan alternativ så jag köper ett redan idag. Ett bra beslut för en hållbar framtid. Och vet ni, jag ser faktiskt annorlunda ut i mina träningskläder nu! Hör och häpna var det inte en relativt stolt flicka som jobbade på där på gymmet idag med en lite mer slimmad kropp. Snacka om motivationshöjare och "spark-i-arslet-att-fortsätta-på-den-sunda-banan".
Önskar er en skön och mysig lördagskväll!

Get rich or die trying

Helgen är då jag svullar till mig, köper hem chips, nötter, godis, dipp och frossar i alla möjliga goda saker. Det stannar inte vid en dag utan slutar oftas med gotta både fredag, lördag och helst lite söndag också. Härligt va? Min kropp tycker nog inte det... Men så var inte fallet idag!
Jag slutade halv två i vanlig ordning och blev inbjuden på fika hos en gammal kär vän som flyttat till stan. Åkte hem och parkerade bilen, la reflexvästen i luvan och knatade iväg. Vi fick ett par trevliga timmar som gick alldeles för fort och med reflexvästen ovanpå jackan brummade jag hem i all världens fart. Benen gick som trumpinnar och armarna likaså! Skjutsade iväg sambon på pokerkväll och fortsatte min turné till två andra vänner. Vi åt härlig fredagsmiddag tillsammans i form av en italiensk sallad - sallad (inte isberg, någon annan god), avokado, peppar- och vitlökssalami, fiberpasta, körsbärstomater, tallegio och balsamico på toppen. Efter den goda middagen åkte vi vidare till K för att se "Let's dance" och "Get rich or die trying". Frossade i honungsmelon och clementiner, mmmm! Första gången på väldigt, väldigt, väldigt länge som jag tagit upp en påse inne på ICA med tanken att köpa smågodis, lagt tillbaka den och köpt ett gäng clementiner istället. Om det var godare? OM! Saftiga, söt/syrliga och med alldeles färska. Är jag stolt över mig själv? Ja, faktiskt. Detta bevisar att jag kan stå emot.

Det är dax för sängen nu, är trött så ögonen hänger som ni ser :) Imorrn väntar en spännande utmaning. Uppdatering sker. Jag är lite nervös!

onsdag 16 januari 2008

Size zero

Det är sjukt vilka ideal vi har idag. Att vara smal innebär lycka och framgång - eller?

Jag har precis sett en dokumentär på TV3 där en enligt mig redan underviktig modell skulle ner till storlek 32 för att visa människor hur man inte ska göra, vad dieter har för bieffekter osv. Självklart väljer castingproduktionen en redan underviktig person till denna tortyr men frågan är vad det väcker för reaktioner? Jag blir jättearg för det jag är mest rädd för i detta"smal-sjuka-ideal-samhälle" är att alla tonårstjejer där ute som redan har dåligt självförtroende och dålig självkänsla ser det här som en bra metod till att tappa i vikt för att finna lyckan och förhoppningsvis sig själva. Är man redan inne i loopen där man tampas med att "äta eller inte äta" kan de mest konstiga tankar svischa genom hjärnan och då gör ett program som "size zero" att man får mer vatten på kvarn, lyssnar på alla tips och bortser från läkarens avrådan till liknande dieter. Sen att TV3 visar programmet på bästa sändningstid gör mig ännu mer upprörd. Ändå måste jag se det. Jag måste få se vad som verkligen händer med kroppen i ett sånt experiment, vad dieter gör med kroppen och hur sjuk man faktiskt kan bli.

Jag har varit rejält smal, nästintill underviktig. Det var under tonårsperioden när kroppen övergick från barnhull till att formas lite mer. Hade en stor svacka när allergin och eksemen gjorde sig som mest påmind, när jag inte vågade äta något med rädsla för att få ännu fler utslag på kroppen.

Nu har jag inte vägt mig på ett tag (delvägning på måndag) men jag har en längre period haft samma vikt och mått, men fått en annan uppbyggnad av kroppen då fettet till viss del/liten del omvandlats till muskler.

Ungefär såhär ser jag ut:

Längd: 163 cm
Vikt: 63 kg
BMI: 23,7 (Normalviktig)
Midjemått: 77 cm

Jag speglar mig rätt ofta, för att se om träningen gör någon skillnad, om kläderna jag har på mig framhäver delar jag inte är nöjd med, för att kontrollera att inget ser riktigt fel ut på mig.
Varför ska detta egentligen spela så himla stor roll? Varför är vi så väldigt utseendefixerade?
Jag är lite ambivalent har jag märkt, för ena sekunden vill jag tappa i vikt för jag att jag ska må bättre men i andra stunden så vet jag inte om det har så stor betydelse så länge jag rör på mig och mår bra. För jag mår ju bra. Jag tycker inte att jag är tjock, jag är normalviktig. Jag tränar 3-4 gånger i veckan och när jag väl tränar så är det inget fjanteri utan svetten sprutar så det står härliga till. Jag borde egentligen inte fokusera så mycket på vikten och ändå är det ett styrmoment i varje del av mitt liv. Knäppt va? :)

Svammel svammel, nu ska jag ta mig en clementin och skriva klart en arbetsansökan.
Det blev ingen träning idag heller och vet ni? Jag har inte ångest över det!
Jag tar hellre två vilodagar mitt i veckan för att lägga energin i veckoslutet då jag har mer tid och energi att slipa på skidtekniken och kan promma längre sträckor i dagsljus.

Sleep tight!

tisdag 15 januari 2008

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Vad är det med tisdagar som får mig att gå i dvala hela dagen lång? Vore jag en latmask skulle jag säga brist på motion och frisk luft men det kan det inte bero på! Kanske att kroppen vill ha en vilodag och tycker att tisdagar är en passande dag för just denna aktivitet? Hur som helst har jag varit en zombie hela dagen lång men ändå gjort det jag borde på jobbet, skrattat och flamsat precis som vanligt :) När jag kom hem drog jag på mig mys-stassen (alla har en sån va?) och de nystickade raggsockorna (en otroligt vänlig kollega har stickat två par jättesköna raggisar till mig) och kröp ner i soffan under filten. Det blev en lååång och jätteskön nap på ca 1,5 timmar. Jag är fortfarande seg och lite sömnig men inte närmelsevis så trött som jag var direkt efter jobbet.
Med andra ord inföll en ofrivillig vilodag idag när jag egentligen tänkt träna på stairmaster och gymma lite, men det tar jag imorrn istället. Upp på hästen bra, jiiiha!

Det kommer en mycket försenad sammanfattning av första "riktiga" veckans träning här också, den uppdateringen glömde jag helt bort i söndagskväll.

Träning vecka 2
Måndag: Skidade 6,2 km i flack terräng. Bra underlag och fint fäste.
Tisdag: Vila
Onsdag: Vila
Torsdag: Skidade 3,1 km i flack terräng med bedrövligt underlag och dåligt fäste.
Fredag: Skidade 5 km i kuperad terräng med hyggligt underlag och fäste.
Lördag: Power walk 3,2 km i stan.
Söndag: Skidade 5 km i kuperad terräng med underbart underlag, fäste och toppenväder!

Totalt tränad sträcka: 23 km

söndag 13 januari 2008

Vintrig söndag

Det blev tidig uppstigning imorse för att få chansen att njuta av precis hela dagen. Jag drog mig under täcket några minuter och njöt av söndagskänslan. Söndagar är den absolut i särklass allra bästa dagen enligt mig utan tvekan!













Efter mina normala morgonbestyr klev jag i tofflorna och gjorde frukost.
Fiberhavregrynsgröt med hemmagjord lingonsylt, en kopp kvitten-blend té, ett kokt ägg
och ett glas Brämhults. Dock blev jag proppmätt fort så ägget sparades till lunchen och josen står nu i kylen..















Jag hyrde film igår men sparade den till söndagsmorgonen så jag avnjut frukosten tillsammans med en grymt välgjord film där Adam Sandler var outstanding. Hur den mannen lyckas vara asrolig i vissa filmer och seriös i andra - det fattar inte jag. Det här är i alla fall min nya favoritfilm i genren drama. Ja, jag lipade som en bebis så tårarna rann ner för kinderna, but hey - that's me!















Kaffepaus...














Tvättkorgarna var belamrade med smutsiga kläder efter veckan (och ledigheten) eftersom vi spenderat mer tid hos vänner och på olika andra aktiviteter än hemmavid så jag laddade maskinen med både kläder och gardiner :)















Medan tvätten snurrade i maskinen tog jag ut snabeldraken på en sightseeing genom lägenheten. Dammråttorna hade samlats i små högar här och var så det var verkligen inte en dag för sent. Snön som föll inatt karades ihop av en snäll själ som var här och skottade medan jag såg film men eftersom min bil stod på parkeringen så blev det små fina högar runt den. Därför satte jag på mig vintermundering och gav mig ut för att skotta fram bilen och göra den redo för en liten färd. Sen var det dags för lite matintag i form av lunch innan skidturen.















Redo för skidtur!!















Väderförhållandena var perfekta för en skidtur på Södra. Det märks att snön bara lagt sig som en hinna över den tidigare blåisen för det är riktigt förrädiskt på gatorna och man får köra försiktigt. När jag kom upp på toppen blev jag överlycklig. Eller vad skulle ni ha blivit om ni möttes av den här synen? Svenskt vinterlandskap när det är som allra vackrast.










Det blev samma slinga som i fredags men med mycket bättre fäste och mycket bättre underlag. Det gick som en dans och jag fick till tekniken på ett helt annat sätt nu när det kommit ny snö, det var kallgrader och det var nyspårat. Jag njöt verkligen av varenda meter!! Mitt sällskap är av den allra bästa sort och vi surrade på där i de gedigna uppförsbackarna. Hon är för härlig min vän!! Hon följer min blogg och hennes pojkvän har tydligen kikat in här lite då och då (välkommen hit :). Han tycker att jag verkar ha bra motivation och karaktär! Gissa om det var en fin komplimang. Det värmer mitt lilla hjärta och ger mig en bra spark i röven till att fortsätta köra på i samma anda. Tack Jörgen!!














Tvättade en maskin till med handdukar när jag kom hem, måste tömma de förbaskade korgarna nu :) Körde igång med mat och idag fick det bli älgfärssås med spaghetti - går alltid hem i magen!
Förberedelser...











Färdigt resultat...














Nu väntar jag hem sambon som varit borta sen igår förmiddags, det är kärlek att få längta efter någon!

lördag 12 januari 2008

Rasa i vikt och få ett lyckligare liv?

Överallt proppas vi fulla av propaganda att gå ner i vikt. Är dessa överskrifter något ni känner igen: vi svenskar blir allt fetare, så gör du för att gå ner 2 kilo till jul, tappa 16 kilo på 9 veckor, prova nya bantningspillret och bli av med övervikten för alltid, nytt piller ute nu - gå ner 7 kilo på 7 veckor, följ vårt 6-veckors program och du blir 5 kilo lättare.

Att tappa vikt på så kort tid är knappast det ultimata sättet för ett lyckligare liv och en förändrad livssituation. Om kroppen tappar 6 kilo på lika många veckor i ett "6-stegsprogram" så är sannolikheten att ramla tillbaka i gamla mönster rätt stor. Senast häromdagen sa en vän till mig att hon skulle gå ner 10 kilo till påsk. Fattar ni - 10 kilo på två månader. Det är galet! Med en stadig och kontinuerligt viktnedgång som löper över en längre tidsperiod har kroppen tid att ställa om sig för att bibehålla slutvikten än´vad som sker vid en snabb viktnedgång. Då tror kroppen att den är inställd på svält och bunkrar allt som går. Resultatet vid dietens slut blir ju naturligtvis att fettet åker på igen och man är tillbaka i ekorrhjulet. Jag följer många vikt- och träningsbloggar där jag hämtar mycket av min inspiration. MsFatso och Emliscious är de två som enligt mig har sunda värderingar och på ett långsiktigt sätt har lyckats tappa i vikt och öka i muskelmassa. Allt handlar till syvende och sist om att förändra sina vanor och hjälpa kroppen att tillgodose den med bränsle som är bra. Detta är något som jag måste kämpa med som en dåre för jag är ju en sugar-addicted for life verkar det som och jag kan vältra mig i en chips- och godisorgie när jag är ensam bara för att det är unnardag. Samvetet kommer indundrande med en häftig smäll i huvudet och kroppen känns enormt sockertung efteråt och jag vill inget hellre än att bege mig ut på en milslång promenad. Mitt sjuka tänk kring detta skulle ju mildras något om jag kunde hålla mig borta från sådant som inte är bra för kroppen!

Jag vet att jag skulle vara lyckligare om jag bara fick bort lite fett på magen och kom i ordentlig trim, för hur många timmar om dagen spenderar jag egentligen på att fundera över hur jag vill se ut när resan är klar och vad jag ska göra för att behålla den kroppen? Varför kan jag då inte sköta mig så exemplariskt som jag borde? Jag är trött, less och förbannad på min egen karaktär - att den sviker mig gång på gång och att jag aldrig lär mig. Egentligen borde jag sätta hänglås och kodlås på skafferiet och skaffa mig en vakt som bara får ge mig nyttiga saker :)

Här snöar det stora vackra vita flingor så ni kan ju gissa vad jag ska pyssla med imorgon?!

Idag har jag
* power walkat i så högt tempo att mössan for av
* städat undan elprylar som åkte på tippen
* helghandlat
* tvättat
* agerat taxichaufför åt en kompis som jag skjutsade ut till flygplatsen
* kollat på Stjärnorna på slottet och garvat som attan åt genomhärliga Stormare. Han är verkligen en rolig prick!

Jag hyrde en film tidigare men den tror jag att jag väntar med tills imorrn bitti. Planen för morgondagen är att ställa klockan för att kliva upp och äta en god nyttig frukost i soffan till en film, ta en långpromenad i den nyfallna snön och sedan åka upp och skida. Föret kommer att vara så mycket bättre än igår då det var is och skare. Hoppas de hinner spåra om tills vi kommer :)

Förresten, kan man bli beroende av fiberhavregrynsgröt? En frukost utan det är ingen frukost alls...

Å vet ni, imorrn ska det bli en dag i bilder tror jag bestämt.

God natt!

fredag 11 januari 2008

Snön suger

Fredag fredag älskade fredag innebär för mig själavård. Eftersom mycket av snön har smält bort och blivit blöta pussar på gatan och gråa trista högar av hård massa som kantar vägarna, tog jag bilen upp till Södra för att testa spåren där. Vilken nivåskillnad det är alltså! Det ligger mitt i stan men skiljer sig så markant i snömängd att det är helt otroligt. Med riktiga skavsårsplåster på hälarna gav jag mig ut på för mig okänd mark och betade av 5 kilometer i rejält kuperad terräng. I nerförsbackarna hade jag svårt med pareringen eftersom skidorna är rätt opålitliga såhär i början och det är lätt att få sladd utan bra teknik. I uppförsbackarna fäste inte skidorna som de borde då det var rejält kladdig snö så jag fick gå ur spår och hacka mig upp för kilometersbacken. Snacka om sug i benen! Triceps och biceps fick jobba hårdast och snön var så hårt packad att det gällde att ta i av bara sjutton för att kunna få ner stavarna och sen även få med dem upp! Tyvärr har jag hela dagen dragits med en oroväckande känsla i högerarmen, som om en nerv ligger i kläm vid axelleden. Att höja armen ovanför huvudet genom att böja armbågen har i princip helt omöjligt. Döm om min förvåning när jag klarade av att skida och nu känns det mycket bättre. Jag måste ha åkt på någon form av kortvarig överansträning men nu är det på tillbakagång.

Har som sagt plåstrat om skavsåret för det är en rejält djup doning som hakat sig fast på hälen. Tack compeed för att ni räddar mina dagar :)

Ännu ett nyprovat recept här hemma idag och till min stora lycka var det toppengott och relativt nyttigt. Det var sambon som kom med förslaget och då la jag undan min planerade rätt grekisk kyckling till förmån för hemmagjord
club sandwich. Vi stekte kycklingfilé med ett halvt paket bacon och en liten rödlök som vi la på en ugnsgrillad grov ciabatta tillsammans med sallad, gurka, tomat och hemmagjord guacamole.
Till det åt vi ugnsrostade potatisklyftor och gul/röd paprika. Smaskens!

torsdag 10 januari 2008

Vilja vs förutsättning

Med siktet inställt på 6,2 km blev jag måttligt besviken när spåren var så illa tilltygade att jag praktiskt taget stakade mig runt 3,1 km. Det var helt omöjligt att fullfölja planen trots all energi kroppen lagrat under dagen. Blåis, skare och stenhårda spår är ingen bra kombination kan jag lova. Skidorna gled bakåt i uppförsbackarna och alldeles för fort nerför för att kunna hålla balansen och jag fick parera mer än teknikköra. Men - jag ska vara glad att jag i alla fall fick 3,1 km. Bättre det än ingen kilometer alls!
Vi åkte ut till goda vänner för att inspektera nyrenoveringen av huset, fira herrn i husets födelsedag och få mysa ner oss i soffan och surra. Killarna åt pizza och vi tjejer åt kyckling med grönsaker, ris och sambal oelek. Ögonen började strejka efter tre timmar bland två underbart söta katter så då åkte glasögonen på och vi tog bilen hem.

Imorrn ska jag prova spåren på berget, där har det tydligen kommit en decimeter snö medan det regnade nere i stan. Hör och häpna, är det inte en halvmeter snö 2,5 mil utanför stan rätt in i landet? Där finns också skidspår så det är värt att ta en tur för att testa :)

Favoriter just nu:

AmyWinehouse
Vincent
LarsWinnerbäck/MissLi

Älskar att det är fredag imorgon!!!

onsdag 9 januari 2008

Vart tog vintern vägen?

Jag tappade den någonstans på vägen, måste ha råkat slängt den, är för slö för att leta reda på den men hoppas verkligen jag hittar den imorgon när jag städar handväskan. Jag pratar om motivationen, för den måste ligga här och skräpa på något ställe där den passar sämre. Varför? Tja, kan det vara för att det är första hästveckan på året direkt efter skön jul- och nyårsledighet då truten varit öppen som på en fågelunge och födan gått rätt ner i svalget? Kan det vara för att fröken Röd ivrigt står och knackar på dörren och vill hälsa på? Kan det bero på brist av något? Jag har många anledningar och orsaker att rada upp men faktumet kvarstår: motivationen har sprungit sin kos. Det blir inte bättre av att regnet står som spön i backen så skidspåren försvinner all världens väg!

Ica fick sig ett besök efter jobbet och jag bunkrade upp med röd och grön paprika, mjölk, fil, färsk kycklingfilé, buljong, frukt och andra nyttiga saker. Till middag åt vi laxfiléer fyllda med soltorkade tomater-pesto, flagad mandel, lite riven ost och finhackad chilifrukt, en hemmagjord basilika- och citronsås samt potatis.
Åh, det är så skönt när jag slutat jobbet på dagarna och vet att jag får åka hem och möta min underbara älskling. Ett typiskt scenario för oss är att vi äter middag jättelänge. Idag kom han hem strax innan sex och då satte vid oss vid bordet. När han började plocka undan var klockan nästan sju och vi hade verkligen surrat bort en timma bara sådär. Den bästa tiden är ju precis där vid middagsbordet där vi sammanfattar dagen, planerar framtiden och bara får prata av sig. Är det inte härligt så säg? :)


Jag litar på att smhi har rätt nu, för imorgon då jäklar ska skidorna i spåret och vrålköras framåt med full karriär. Eller? :) Ibland känner jag mig som Bambi på hal is, speciellt när balansen inte sitter som den ska.
Nu har den hunnit ifatt mig, den förbaskade tröttheten. Jag som snittat på 10 timmar per natt de senaste 15 dagarna tycker att jag borde vara hyfsat utvilad men det ordet finns nog inte i mitt vokabulär. Jag sover för lite, det är kontentan. 6 timmar per natt på veckorna är nog inte toppen för själen och hälsan…

Igår mötte jag upp flickorna på Wayne’s för att planera lite inför Åre-resan. Mysigt det är att träffa sina vänner, fika (läs äta middag) och surra en massa! Sen åkte vi ut till våra kompisar som fått barn och snusade bebisnacke. Åh, jag blir ju helt bebissjuk med en gång. Vad små och söta och hjälplösa de är alltså! Vi hade det så mysigt att klockan var närmare halv tolv innan jag var hemma. Aooouch! Gissa om jag var död säl när jag skulle upp imorse? Tack snälla snälla personalchefen som gav mig 2,5 timmar extra på flexen i julklapp. Inte för att jag ligger minus men det hjälper en trött själ när jag ofta stressar upp mig själv för att jag måste samla ihop många timmar att kunna ta av någon gång när det behövs :)

Idag stod regnet som spön i backen. Hejdå skidspår! Till helgen kommer det enligt smhi mer snö så då får jag jobba hårt!!

måndag 7 januari 2008

Ibland kör jag på rätt spår

Kastad tillbaka till verkligheten på både gott och ont fick jag uppleva idag. Det var inte alls lika tungt att kliva upp ur sängen imorse som jag trott. Jag snoozade en gång, slängde benen över sängkanten och njöt av all tid jag fick innan jag åkte till jobbet. När jag hinner äta en lång och långsam frukost, njuta av mitt morgonte och min nykokta gröt - då är morgonen som allra bäst. Och är det något jag absolut inte kan frångå så är det ju min älskade gröt :)
Det kändes inte plågsamt att jobba. Tiden gick så fort att jag knappt hängde med och vips var klockan "dax-att-sluta-för-dagen". Gissa om jag njöt av varenda stavtag i spåret? Vilket inköp jag gjort alltså!!! Spåret går i kanten av gångvägen och är ganska flack med några mindre backar för att vid skidbacken ta av ner och gena över sjön. Det var bra upplyst och för en mörkrädd själ som jag passar detta motionssätt mig ypperligt. Jag pluggade i mp3-n, fäste pjäxorna i skidorna och gav mig av. Men påminn mig nästa gång att bara ta en underställströja under vindjackan! Som en dränkt katt fick jag ta av mig lagertvå-tröjan och knyta den runt midjan som vanligt, jag är skitdålig på att uppskatta hur mycket kläder jag ska ta på mig när jag motionerar ute. Att jag aldrig lär mig! :)
Nu har jag då skrapat upp lite mer hud bak på hälen så skavsåren verkar knappast gett med sig... Well, på med mer compeed så ska det nog ordna till sig va?
Godissugen som en räv, varför varför varför? :)

söndag 6 januari 2008

MÅL 2008

Årsmål 2008
Att vältränad genomföra en sk. "klassiker":
* Skidor 20 km
* Cykel 70 km
* Nattvandring 15 km
* Löpning 12 km
* Höstvandring 13 km
* Simning 1500
Att komma i mitt livs form:
* Tappa fettprocent
* Öka i muskelmassa
* Minska midjeomfång
* Förbättra min kondition
Att uppnå träningsrekord
* Träna minst 3 ggr i veckan alternativt 15 ggr i månaden
* Med träning innefattas sådan aktivitet som höjer pulsen och gör kroppen ordentligt svettig

Halvårsmål 2008 1 januari - 30 juni
Satsa på kroppen och hälsan
God nyttig hälsosam stärkande mat ska vara ledordet för detta halvår. Att jag älskar grönsaker, härligt krämiga såser gjorda på mager yoghurt och annan frisk, energirik med nyttig mat gör att jag verkligen ser fram emot den här resan. Jag är trött på uppsatta mål jag inte uppfyller, jag ledsnar på mig själv när motivationen och karaktären tryter. Det är svårt men det är bara jag som gör det svårare. Genom nyttig mat och mycket motion ska jag behålla hälsan intakt för som det är nu är jag sällan eller aldrig sjuk vilket är otroligt skönt! Och genom nyttig mat samt ökad träning kommer fettet att förvandlas till någon snyggare massa, det är min förhoppning och dröm.

Månadsmål: Januari
Spårträning 3 ggr i veckan/15 ggr denna månad.
Med nyinköpta längdskidor är valet av motionsform enkel, det blir skiing för hela slanten i januari månad. Jag ska slipa på tekniken, jobba upp flåset och få fart på både armar och ben. Mil på mil ska läggas för att slutligen köra loppet den 16 februari och känna att jag har haft en bra uppladdning!
Styrketräning
Mitt gymkort gick ut i slutet på december och med nya skidor sinade plånboken fort vilket gör att jag väljer "gratisträning" i form av sambons skivstång. Biceps, triceps, rygg och ben är de främsta styrkegrupperna jag kommer att satsa på i januari.
Övrig kondition
I veckan inhandlar jag en sexig reflexväst för att säkert kunna trava runt i stan för att synas så bra som möjligt. Mina promenader ska inte försakas bara för att det bor en vilsen mörkrädd katt i min själ, här ska vandras :)!
Vikt
Mål och önskan med januaris träning är att tappa åtminstone 1,5 kilo i vikt. Invägning sker imorgon måndag 7 januari med delvägning den måndag 21 januari för att sedan presentera slutvikt torsdag 31 januari.
Kost
Nu är det slut på sötebrödsdagarna. Jag kör godis/snacksfritt på veckorna och låter kroppen vila från allt skräp. Blir jag sugen får jag passa på under helgen i ordnade former utan överätning och hest. Men bara om jag blir sugen.
Annars lägger jag som tidigare upp en veckomeny som jag försöker följa och kommer även att ha en godisagenda i högerspalten för att få bra överblick på hur det går att släppa sockerberoendet.
Moroten
Jag som älskar att unna mig saker - här kommer en rejäl morot för mig att jobba mot!
För varje kilo som försvinner ramlar 500 kr in på kontot som får användas och brukas till vad som helst (men inte att köpa godis och chips för såklart hahaha). Är inte det morot så säg? :)

lördag 5 januari 2008

Vin-däst

Oj vilken skön dag! Trots utebliven motionsrunda pga stormen som ven kring knutarna så blev det så bra så bra. Jag och lilla 3½-åringen, som skrattar och fnissar mest hela tiden, läste böcker, pusslade, åt lunch och busade mest hela dagen. Att få sova från midnatt till framåt tio halv elva har varit en lyx som jag unnat mig varje dag denna ledighet och gissa om jag börjar känna mig ordentligt utvilad? Till råga på allt så har jag ju sovit lite middag på en sådär kvart tjugo minuter varje eftermiddag sen jag kom hit till Jämtland, det måste vara luften :)
Vi har ikväll ätit vedgrillad marinerad karré med ugnsgrönsaker/potatis, vitlökssmör och bearneisesås och rödvin till det. Nu väntar kanel- och glöggkokta päron till en hemmagjort vaniljglass (vispad fryst Kelda vaniljsås) och ett gott rött dessertvin. Är det ledighet så är det. Tillbaka till verkligheten och alla lyxiga grönsaker och nyttiga prylar på måndag igen - var så säker!

Å tack alla ni som börjat blogga regelbundet igen, att läsa alla mina favoritbloggar varje dag är en lyx!

fredag 4 januari 2008

Vilsen

Trots sjungande vind och yr snö snörde vi på oss pjäxorna och stakade oss kilometern uppför backen till skogen. Det är ingen enkel början på en skön tur och jag är nästintill sjöblöt i svett när jag väl ser ljuset på skoterleden där uppe på höjden. Oftast måste jag stanna halvvägs för att ta av mig vantarna, lätta på jackan och snyta mig. Idag blev turen längre än planerat eftersom det blåste så men 90 minuter senare var vi skönt trötta. Såhär när jag är ledig är det faktiskt bra att ta en liten middagslur innan middagen eftersom jag blir så skönt trött av motionen :) Ja, den har det verkligen inte varit någon brist på under ledigheten. Underbara, vackra naturen där man gratis kan vistas på många olika sätt.
Snart ser jag tyvärr slutet på dessa många dagar jag fått njuta tillsammans med familjen. Alldeles om för några dagar åker jag och baby hem till oss igen för att gå in i vardagens kläder. Det blir iofs skönt på sitt sätt att komma in i gängorna och rutinerna igen och få vara för oss själva en stund :D

Visualisering

Idag har jag samlat på mig massor av inspiration från olika bloggar hur jag ska gå vidare i mitt måltänk. Det är så mycket jag vill göra men jag är alltid rädd att orken ska tryta. Jag känner mig själv bäst...
Kan lova att det inte är lätt att hålla igen på godsakerna här hemma hos svärföräldrarna. I hallen finns ett skåp där all världens godsaker står samlade på hög som en inbjudande frestelse som bara ropar på mig. Med mitt sockerberoende och för tillfället brist på motivation och karaktär över sötsakerna så trillar handen ner i påsen/asken/lådan flera gånger om dagen, dock inte lika ofta som det var förr när jag var här. Därför är det lika bra att köra igång på allvar efter helgen och då är det högsta växeln som gäller, inget annat. Med ny bil och allt kan jag till och med lägga i femman om jag vill :)

Det är så många som ger sig på en nystart såhär i början på 2008 och jag vill inget hellre än att kämpa mig fram till drömkroppen. Jag har ju alla förutsättningar att fixa det bara karaktären hjälper mig på traven för motiverad till ett sundare liv är jag definitivt. Jag vill verkligen göra en helomvändning nu och satsa på kroppen - jag lever bara en gång. Naturligtvis ska jag unna mig det goda men inte för ofta och inte för mycket.




När jag lägger mig på kvällarna utformar jag nya mål och strategier och kommer nog att ha hela planen klar för mig när det på söndag eftermiddag är dax att lägga upp halvårsmålet för 2008.


onsdag 2 januari 2008

Varma fötter

Det är ett härligt långsmalt redskap jag köpt mig för att ta mig fram i snön.
Trots ordentliga skavsår på hälarna (där även lite ludd fastnad så det blir sådär skönt knöligt under plåstret) och rejält med träningsvärk i armarna så begav vi oss ut på en tur efter frukosten. Idag valde jag väg och det fick bli 1 km uppförsbacke, sen flackare för att till få en skön utförslöpa som avslutades med lite kuperad terräng. Det blev totalt 60 minuter med både spårat av skoter och ospårad väg.
Jag är verkligen hur taggad som helst till att få prova spåren hemma efter ledigheten. Här åker vi mest i skoterspår men det blir liksom inte samma sak.
Jag ska öva och slipa på tekniken så mycket jag bara kan!

Känner sådan energi efter att få träna upp kroppen eftersom det blivit lite si och så nu under ledigheten. Vi tog många promenader när jag var hemma hos föräldrarna och nu blir det mycket skidåkning men jag behöver även styrkan. Därför sitter jag lite i ett dilemma då jag inte vill lägga ut pengar på ett gymkort nu när jag köpt längdskidorna för en massa pengar. Kanske att jag kan köra med skivstången hemma med en liten uppvärmning på stairmaster. Tanken är ju som sagt att få så många timmar som möjligt i skidspåret och kunna varva detta med styrketräning. Med en skivstång går det ju att träna de flesta musklerna i kroppen. Jag måste lägga upp konkreta mål och målstrategier för att komma så långt som möjligt i min träning. Det blir en utmaning i sig, att konkretisera mina mål och definiera hur jag ska nå dem. Vad härligt det är med träning alltså! Så allsidigt och varierat man kan träna. Jag trodde inte viljan att prova nya saker fanns hos mig men ack så fel jag hade :)

tisdag 1 januari 2008

Välkommen 2008

Nu kan vi vända blad och hela 2008 ligger som en oskriven bok framför oss. Med andra ord helt ny situation, vi blir ett år äldre, ett år starkare och ett år klokare (förhoppningsvis). Jag vill helst att min bok för 2008 ska bli så bra som möjligt - det vill jag alltid.

2008 är året då jag:
* har en ny bil jag säkert kan tuffa runt i.
* har ett par sprillans nya längdskidor som ska bli mitt andra färdmedel i vinter.
* hördjupar min relation till älsklingen, livskamraten och bästa vännen ännu mer
* återfinner lusten till träning, hälsa och mat
* minskar mitt kroppsfett och ökar min muskelmassa
* reser och upptäcker nya platser
* lever gott och skjuter undan ångesten till någon gömma där den inte går att plocka fram - för nu är den bearbetad!

2008 blir ett bra år - det känner jag på mig!

Igår firade jag in nya året genom att umgås med en kär gammal väl, jag åkte bil flera mil i Jämtland och råkade köra fel någonstans vid Hammerdal :) och jag kom äntligen fram till huset vid sjön där vi åt god trerättersmiddag och hade whiskeyprovning. Med flera mil i ryggen så värkte den av bara sjutton så jag gav upp efter tolvslaget och somnade sött. Att få sova med älsklingen var en bra början på nya året, vi har ju varit ifrån varandra i flera dagar nu!

Första dagen på 2008 invigde jag mina längdskidor och tog en tur på 1,5 timmar. Några skavsår senare är jag rätt mör i ben och armar, men det är bara på't igen så ordnar det sig :)

GOTT NYTT ÅR DÄR UTE!