måndag 10 december 2007

Värk av den goda typen

Har ni någonsin haft en sån träningsvärk att ni inte tagit er ur sängen, än mindre kunnat genomföra en dag utan att varje rörelse har känts som ett straff? Nu menar jag inte den här träningsvärken man kan dra på sig efter ett styrkepass som gör att man går lite lustigare eller har lite svårare att ta sig ner för trapporna på ett vanligt sätt, utan en värk som gör att din dag blir begränsad.

Jag har haft den typen av träningsvärk två gånger i mitt liv. Första gången var när jag provade på boxning, en träningsform som jag fullkomligt älskar och som jag önskar att jag kunde utöva där jag bor. Tyvärr har jag ingen sparringpartner och då blir det svårt. Många gym har boxningpass på schemat men på de ställena kostar det uppåt 500 kr i månaden att träna och det är pengar jag inte vill lägga ut. I alla fall, när jag hade varit på det där boxningspasset som hölls i en mörk lagerlokal på någon bakgata i min gamla hemstad - då var det helt omöjligt för mig att få kroppen ur sängen dagen därpå. Jag ansträngde varje liten fiber av hela mig för att få benen över sängkanten och precis allt jag gjorde värkte som bara attan. När jag kom till skolan så mötte jag upp min vän som jag tränade med och hon hade exakt samma värk. Vi kunde inte ens gå upp för trappan utan fick ta hissen till lektionerna på andra våningen.

Andra gången jag upplevde samma träningsvärk var när jag provade på att åka snowboard. Jag hade ont i muskler jag inte visste fanns och kunde väl aldrig i mitt liv tro att den formen av skidåkning skulle framkalla sådan smärta.

Dessa dagar har det bara funnits en sak att göra nämligen le åt allt och uppskatta kroppens förmåga att visa vad man kan och vad musklerna kanske inte är vana att göra. Kroppen är ändå ett underbart verktyg som vi ska kunna använda hela livet.



Det är märkligt det där med träningsvärk för man kan vara otroligt vältränad men ändå drabbas om man lägger in nya övningar, högre vikter och andra träningsformer. Jag har ju tränat rätt länge nu och tycker att benen borde vara vana vid löpning på bandet men idag var det totalstopp. Vaderna skrek om nåd efter bara 20 minuter. Nu kan jag knappt ta mig framåt utan att det känns som om jag stoppat två tegelstenar bak i strumporna :) Märkligt!



Med Rihanna pumpandes i lurarna körde jag ett intensivt magpass idag. Umbrella är 4 min lång och jag tillät mig själv att vila 8+5 sekunder, resten var fysisk utmattning :) Oj vad skönt det var efteråt, det går att göra många olika varianter för att orka 4 minuter. Magen är viktig att träna för att få stabilitet även i ryggen och få en bra hållning. Jag ser ibland ut som en hösäck när jag står, så det är extra viktigt att jag tränar lite core då och då!



Dagens träning:


  • Cardio: 20 min intervall löpband

  • Biceps: 2* 15 22,5 kg + 1*20 6 kg fria vikter + 1*20 12,5 kg skivstång

  • Axlar: 2*15 4 kg fria vikter

  • Rygg: 2*15 40 kg

  • Mage: 4 min intensiva curls´

Ingen tv idag då vår Dreambox fallit ifrån stora enheten på vägen. Fler har samma problem så jag hoppas att det löser sig. Tills den är tillbaka får jag hålla tillgodo med "Luftslottet som sprängdes". Den är bra men inte alls lika bra som de två tidigare böckerna i Stieg Larsson-triologin.

2 kommentarer:

Mathilda sa...

Träningsvärk av det slaget upplever man sällan. Inte helt fel i och för sig, då man som sagt blir helt handikappad. Har du testat att rida? Heeelt knepig värk där kan jag lova!

Anonym sa...

Hej! Såg att du ska baka mintkola till jul. Skulle du kunna skriva receptet? Ha det bra!