torsdag 8 maj 2008

Torsdag: Kan det vara en inflammation?

Det är med stor frustration jag kommit fram till mitt beslut och jag vill egentligen inte lyssna på råd i detta fall, då motivationen att träna är alltför stor. Däremot kan jag inte gå emot signalerna min kropp ger mig med risken att förstöra hela säsongen.

Skadad
Benvärmare och långa strumpor under jeansen är inte det mest bekväma såhär en varm vårdag men mycket behövligt för benhinnorna. Jag har jätteont. Skulle aldrig drömma om att använda det ordet om det inte var sanning. För varje steg jag tar spänner det från fotknölarna upp på vaden. Därför har jag tagit beslutet att vila från intervallträning och löpning tills skadan har läkt. Jag vet att hela kroppen skriker efter ett svettigt löppass, längtar efter endorfinkickarna som sätter in när solen skiner, vinden smeker ryggen och skogen lockar, kräver ständig tempohöjning. Läser jag om benhinneinflammation hittar jag tex. det här . Ganska tydligt mina besvär eftersom jag har hög hålfot, pronerar väldigt mycket och besvären kommer bara när jag springer.

Med detta inte sagt att jag lägger träningen i träda, jag har ju ett cykellopp att jobba inför. Och de raska promenaderna kan jag nog få till ändå, för då är belastningen inte alls lika stor som vid löpning.
Fortfarande, fan fan fan vad tröttsamt det är när löpning är passionen!

Bara gnäll nu för tiden här i bloggen, men jag låter ändå inte skadan nedslå humöret. Det är opåverkat faktiskt. Jag vägrar sänka mig till benhinnornas tjuriga nivå :) Har ju omstart på sockermatchen sen i måndags. Förra omgången gick riktigt bra och att vara igång igen är bara positivit. Att det dessutom ger fint utslag på vågen tar jag som en snygg biverkning. Jag kör mycket sidoprojekt till träningen och de flesta går att följa i bloggen. Jobbar bäst under press och nu när månaderna till bikinisäsong är mindre än två så blir det plötsligt jäkligt brått att fixa till siffrorna på vågen och shapa kroppen så jag slipper stå i vassen med dåligt samvete. Jag vet att jag kan när jag vill!


Förresten, beställde Melas bok igår; Jätten i spegeln. Ska bli intressant läsning med blandade känslor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad frustrerande!!! Jag vet hur det är....min hälsena spökar och jag har inte sprungit på flera veckor. Det är så trist.....:-(

Anonym sa...

Stackare! Hade problem med benhinnorna under flera år men de försvann med nya skor och inlägg. Hoppas verkligen du blir bra snart, själv han jag cykla mig less udner tiden utan löpning =) Krya på dig!

Puma sa...

trist med skador. hoppas du kan cykla lite under tiden. och styrketräna känske? det är faktiskt riktigt kul!

Anonym sa...

tjenna!

Tessans sambo Jörgen här. Blir ett långt inlägg det här! Låter inte roligt det där. Har själv haft stora problem med just benhinnorna, hälsenorna och knäna.

Men det jag har lärt mig av just problem med benhinnorna är att det är bra att värma upp dem innan löpturen. Du kan köra tåhävningar och på så sätt sträcka ut hälsenan vilket minskar trycket på benet. Anledningen till varför man får ont är att man har svaga muskler i nedre delen av benet.

Andra bra strechövningar kan du hitta här, http://www.squashcenter.nu/ladda/stretcha.pdf
övningen längst ned är riktigt bra för benhinnorna.

prova att köra inflamationsdämpande gel, du kan också massera (trycka) på det ömmande området. Det gör födjävla ont men det ökar cirkulationen i benet. hjälpte mig iaf.

rätt skor är ju också viktigt, jag körde tidigare med asics kayano. bra och dyra skor men märkte efter ett tag att de var för mjuka för mig vilket gjorde att jag fick ont i benen.
Har tidigare provat ut ett par saucony omni grid, på löpkliniken i ett löpbandstest.(finns på intersport) tyker att det är kanonbra skor, de är kända för att motverka pronation och ger stabilitet. Kostar 1000, inte så känt märke men de gör kanonbra skor. bättre än nike, puma eller addidas.

Annars så tycker jag att du ska ringa till Teamsportia och snacka med deras fotspecialist och genomföra ett test hos dem.

Du kan ju också prata med lars paro, han har lång erfarenhet av löpning och vanliga skador.

hoppas att det löser sig

/jörgen